Glas Javnosti

OD NOVE GODINE ČEKAJU NAS POSKUPLJENJA: Uz TV pretplatu, cigaretete, veće poreze, evo šta će još biti udar na kućni budžet

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle najavljenih  TV pretplate, cigareta, goriva , poreza na imovinu i računa za vodu, stigle su i vesti  o povećanju cena pojedinih bankarskih usluga u 2021. godini.

Većina građana Srbije ima otvorene račune u banci  svakog meseca koristi bar nekoliko usluga - podizanje novca na bankomatu, plaćanje računa preko elektronskog bankarstva ili dozvoljeni minus, nove cene  svakako će biti udar na kućni budžet.

Ako znamo da su izmenama određenih zakona propisane veće akcize i takse, a pojedine režije poskupele posle četiri godine stagnacije cena, činjenica je da će građani Srbije od 1. januara morati da računaju na mesečne troškove veće i od 2.000 dinara mesečno, samo za najosnovnije potreb

Poskupljuju usluge banaka

Bankarske usluge, koje koriste svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 procenata. Tako će u pojedinim bankama održavanje računa od marta naredne godine koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.

Foto:Pixabay

Tako ćete za godinu dana samo za održavanje računa umesto dosadašnjih 1.920 dinara, plaćati 2.280, dok će vas SMS obaveštenja ubuduće koštati 1.200 umesto sadašnjih 840 dinara.

Za skoro 70 odsto poskupeće usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara, a uvedena  je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara.

Već od sledećeg meseca vozači bi  mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana.

Za cigarete 10 dinara više po paklici

 Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Od januara poskupljuje i TV pretplata. Nakon prošlogodišnjeg skoka sa 220 na 255 dinara mesečno, u 2021. će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. Godine iznosiće 299 dinara.

Novina je da će se od januara plaćati i porez na bunare, ostave, bazen i da će opterećenje ići zajedno sa porezom na garaže.

Pojedine opštine najavljuju i veće cene za komunalije. Cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača u Beogradu biće od 1. januara veća za pet odsto. Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to će značiti uvećanje mesečnog računa za oko 55 dinara (voda), odnosno za oko 80 dinara (voda i kanalizacija).

 (Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR