Glas Javnosti

Od danas stupaju letnje gume: Evo šta je ključno da uradite dok ih menjate

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa dolaskom proleća, vozači u Srbiji mogu preći na letnje gume, ali treba proveriti nekoliko ključnih stvari

Kako sezona hladnijeg vremena jenjava, dolazi do promena u pravilima koja se tiču vozača širom Srbije, posebno u vezi sa upotrebom zimskih guma. U skladu sa zakonom, od 1. aprila više nije obavezno imati zimske gume na vozilima, što označava prelazak na letnju sezonu vožnje.

Zakon jasno definiše da su zimske gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila, pod uslovom da vremenski uslovi zahtevaju takvu vrstu opreme, uključujući sneg, led ili poledicu na kolovozu.

Iako prelazak na letnje gume nije zakonski obavezan, to se svakako preporučuje zbog više razloga. Zimske gume dizajnirane su tako da pružaju bolje performanse pri niskim temperaturama i na snegom pokrivenim ili zaleđenim putevima. Međutim, vožnja sa zimskim gumama na suvim i toplijim putevima može dovesti do brže potrošnje guma, smanjene efikasnosti goriva i produženog kočionog puta.


Prema preporukama, dubina šare na pneumaticima treba da bude najmanje 4 milimetra. Ovo je važan bezbednosni aspekt, jer pneumatici sa nedovoljno dubokim šarama ne mogu adekvatno da disperguju vodu sa puta, što povećava rizik od akvaplaninga. Stoga, pri prelasku na letnje gume, svakako proverite njihovo stanje i dubinu šare.

Vozačima se savetuje da redovno proveravaju stanje svojih guma, bez obzira na sezonske promene. Pravilna briga o pneumaticima i njihova zamena kada je to potrebno ključni su za bezbednu vožnju. Takođe, iako zimske gume više nisu obavezne, važno je biti spreman na iznenadne promene vremena, posebno u planinskim predelima gde se vremenski uslovi brzo mogu promeniti.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR