Glas Javnosti

Od danas ko ne nosi masku u javnom prevozu KAZNA 5.000 DINARA

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Beogradu, u kome je proglašena vanredna situacija zbog širenja korona virusa, od danas je obavezno nošenje zaštitne maske u javnom prevozu.

Za nepoštovanje odluke o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, donete u okviru mera u borbi protiv širenja korona virusa, predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara.

Prema najavama čelnika grada, sprovođenje ove odluke kontrolisaće Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, u čemu će asistirati Komunalna milicija.

Maske su obavezne u zatvorenom prostoru u Beogradu, baš kao što je određena i mera da se zatvaraju klubovi na dve nedelje u periodu od 23 časa do 6 sati ujutru.

Među novim merama u cilju suzbijanja epidemije korona virusa jeste i ograničavanje okupljanja u zatvorenom prostoru na maksimum 100 ljudi, a na otvorenom neće biti dozvoljeno više od 500 ljudi.

Jedna od predviđenih mera bilo je i zatvaranje studentskih domova, ali se u međuvremenu od toga odustalo.

Ipak, na snazi ostaje to da je u gradskom i međugradskom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, kao i da je u svim javnim objektima obavezno nošenje zaštitnih maski uz rastojanje metar i po.

- Nošenje maski je poštovanje zdravstvenih propisa, to reguliše Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Jedino sanitarna inspekcija, koja pripada Ministarstvu zdravlja, u tom slučaju može da napiše kaznu. To ne znači da Komunalna milicija neće asistirati i pomagati inspekciji - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Što se tiče poštovanja radnog vremena, kako je rekao, u pitanju je komunalna oblast, i to je direktna nadležnost Komunalne milicije.

- Kada je u pitanju obaveza da se u zatvorenom prostoru nose maske postoje različiti nivoi nadležnosti, prvo vlasnici tržnih centara, radnji, restorana. Oni su u obavezi da obezbede poštovanje te mere. Ukoliko to ne učine naležnost je Sanitarne inspekcije. Mada, u tržnim centrima se ta mera poštuje jer u te objekte ne može da se uđe bez zaštitne maske - naglasio je on.

(Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR