Glas Javnosti

OD CENE UDŽBENIKA ZA OSNOVCE ĆE VAM SE ZAVRTETI U GLAVI: Roditelji zabrinuti dočekuju septembar!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Cena kompleta udžbenika za predstojeću školsku godinu, za učenike nižih razreda osnovnih škola kreće se između 6.900 i 8.450 dinara. Zašto niko ne raguje?

Kompleti udžbenika razlikuju se od škole do škole jer svaki učitelj pravi sopstveni izbor, odlučujući se, na primer, za jedan od 15 odobrenih bukvara. U

nižim razredima, ipak, najčešće izbor pada na izdanja „Novog logosa“, „Kleta“ i „Eduke“.

Okvirne cene udžbenika za niže razrede osnovne škole određena je na osnovu spiskova OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota kod Niša, OŠ „Branko Radičević“ iz Beograda i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Novog Sada.

Zbirne cene kompleta pokazuju da će pred polazak deteta u prvi razred roditelji morati da izdvoje najmanje četvrtinu minimalca – po spisku škole u Beogradu oko 6.900 dinara, a škola iz Novog Sada i Čokota po 7.650 dinara. Ova suma neznatno se razlikuje za naredna tri razreda i u proseku iznosi oko 7.900 dinara.

Na razliku u ceni delom utiče to što je u ovoj beogradskoj školi izbor sveden na izdanja „Eduke“ i što za predmet “Svet oko nas” ne zahteva radne listove, dok su se škole u Novom Sadu i Nišu opredelile za izdanja “Novog logosa”.

Najveću cenu ima komplet za drugi razred OŠ „Desanka Maksimović“ od 8.760 dinara, koji sadrži tri izdanja za srpski jezik (čitanka, radna sveska, gramatika), udžbenik namenjen savladavanju latinice, komplet iz matematike i „Sveta oko nas“, udžbenike iz muzičke i likovne kulture i engleskog jezika.

Na primeru ovog razreda vidi se i da nemaju svi izdavači iste cene, pa tako komplet po izboru OŠ „Branko Radičević“, baziran na „Edukinim“ izdanjima, košta 900 dinara manje.

Kompleti za četvrti razred koštaju nešto više od 8.000 dinara, s tim što se na spisku koji su objavile škole ne nalaze udžbenici za izborne predmete kao što su „Narodna tradicija“, „Od igre do računara“ i „Čuvari prirode“, za koje treba izdvojiti oko 500 dinara za svaki.

Čelnici Beograda najavili su da će za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola grad besplatno nabaviti četiri osnovna udžbenika – za “Srpski jezik”, “Matematiku, “Svet oko nas” i izabrani strani jezik, dok će đaci trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda dobiti besplatne tablet računare na kojima će moći da koriste i digitalne udžbenike.

Grad Kragujevac je odlučio da svim učenicima prvih razreda osnovnih škola obezbedi besplatne udžbenike, ali to je sve.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP