Glas Javnosti

OD 29. NOVEMBRA nije ostao ni naziv ULICE KOJI ODBIJA DA ODE U ZABORAV!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas je 29. novembar, najveći praznik bivše SFRJ, a taj datum za mnoge je znaio neradne dane i bogatu utrpezu.

Ipak, od tog datuma nije ostao čak ni naziv ulice u Beogradu koja danas nosi naziv bulevar Despota Stefana, ali se u narodu toliko uobičajila da je i dalje zovu ulicom 29og novembra.

Od ustanovljavanja tog datuma prošlo je 77 godina kada je na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu, formiran temelj socijalističke Jugoslavije. 

29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice – novembra 2002. 

 

Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

 Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, deljena su razna odlikovanja.

Poslednji put ovaj praznik obeležen je u Srbiji 2001, jer ga je Savezna skupština zvanično ukinula tek sredinom novembra sledeće godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR