Glas Javnosti

OD 200 ŠKOLA U JUGOSITOČNOJ EVROPI NAJBOLJE TRI SRPSKE: Matematička, Šesta beogradska i Gimnazija u Čačku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Časopis učenika i profesora srednjih škola „Ogledalo“  sačinio je rang listu najboljih škola u Jugositočnoj Evropi, a tri prva mesta zauzele su škole iz Srbije.

Matematička, Čačanka i i Šesta beogradska gimnazija su najbolje među 200 škola u regionu. Na toj listi našlo se još 28 škola iz Republike Srpske, 27 iz Federacije BiH , devet iz Crne Gore, šest iz Hrvatske, tri iz Slovenije i jedna iz Rumunije.

Direktor Gimnazije u Čačaku, koja je zauzela treće mesto i čiji list „Gimnazion“ je prošle godine poneo titulu najboljeg školskog lista, Ivan Ružičić, je objasnio da se rang lista pravi na osnovu vannastavnih aktivnosti učenika i profesora i da je ovo priznanje još jedna potvrda uspeha profeora i đaka Gimnazije na obalama Zapadne Morave.

On je dodao da ovaj  časopis ima konkurse iz raznih oblasti na kojima ulestvuje 200 škola iz celog regiona.

-To su konkursi u besedništvu, takmičenja učenika i profesora u proznim radovima, Festival kratkog filma i drugih aktivnosti. Nama je zadovoljstvo što je naša škola zauezla visoko treće mesto na toj rang listi. Time smo pokazali da pored redovne uloge škole, da đake pripremi za dalje školovanje i upis na željeni fakultet , mi razvijamo i kretaivnost i uspešno sporvodimo vannastavne aktivnosti- kaže Ružičić.

On je dodao da se u školi prati uspeh đaka i da učenici Čačanske gimnazije u preko 70 odsto slučajeva uspešno upisuju fakultete na Univerzitetu u Beogradu za koje se opredele,a da je taj procenat  što se tiče prirodnog smera i veći „čak i do 85 odsto učenika“.

On je dodao da zahvaljujući dobroj saradnji učenika, roditelja i profesora nastavljeno je sa dobrim rezultatima i u vreme pandemije.

Čačanska gimnazija je jedna od najstarijih u Srbiji i osnovana je 1837. godine na  inicijativu Vuka Karadžića.

Ova škola je 2017. godine je proslavila 180 godina postojanja i neke učionice su ponele imena  čuvenih đaka Čačanske gimnazije među kojima su major Dragutin Gavrilović, pesnici Vladislav Petković  Dis, Branko V. Radičević i Momčilo Nastasjević, akademik Tatomir Anđelić i mnogi drugi. Đak ove škole bio je i blaženopočivši Patrijarh srpski  Irinej.

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR