Glas Javnosti

OCRNILI LOKALNU VLAST: Građani Jablaničkog i Pčinjskog okruga dali "jedinicu" za transparentnost trošenja lokalnih budžeta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani Jablaničkog i Pčinjskog okruga, njih 43%, ocenilo je da je njihovo znanje o trošenju lokalnog budžeta na najnižem nivou, dok je 57% njih transparentnost u trošenju budžeta gradskih uprava u Leskovcu i Vranju i opštinskih uprava na jugu Srbije, ocenilo najnižom ocenom, jedinicom, pokazala je danas predstavljena anketa Regionalne informativne agencije JUGpress.

Samo po 3,5% ispitanika dalo je ocene 4 i 5 za transparentnost gradskih uprava u Leskovcu i Vranju i opštinskih uprava u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu u trošenju budžeta.

Anketirani, njih 86 odsto, smatraju da se budžet ne troši u svrhu poboljšanja kvaliteta života građana, a njih 85% smatra da se nedovoljno novca iz gradskog budžeta ulaže u rešavanje problema ranjivih grupa, prenosi portal Ekapija.


Istovremeno, anketa je pokazala i da 90% ispitanika nije prisustvovalo javnim raspravama o budžetu.

O tome ko odlučuje o tome kako će se trošiti novac iz budžeta, 75,5 odsto anketiranih je odgovorilo da o tome odlučuje gradonačelnik ili predsednik opštine, a samo 1,9 odsto odgovorilo da o tome odlučuju građani.

Najveći broj učesnika u anketi, njih 39,5%, odgovorio je da informacije o trošenju novca iz lokalnih budžeta dobija preko medija, a po brojnosti slede društveni mediji i prijatelja, koje je odabralo po 18,4% ispitanika.

Od ukupnog broja ispitanika, 6,6% je navelo da informacije o trošenju budžeta dobijaju preko informatora i službenih glasnika, a njih 9,2% je reklo da se informišu preko zvaničnog sajta grada, dok su ostali su odgovorili da se informišu na drugi način.

Učesnici ankete bi, kada bi krojili gradski budžet, veću sumu novca izdvojili za: asfaltiranje perifernih ulica u gradu, biciklističke staze, dečja igrališta, sportske terene, parking mesta, ulaganje u bolje održavanje higijene gradova, u sistem socijalne zaštite i brigu o najranjivijim grupama.


Takođe bi više novca uložili u rešavanje problema divljih deponija, infrastrukturu, kulturu, ulaganja u sadržaj za decu, izgradnju vrtića, uvođenje dežurnog stomatologa i dežurne apoteke, brigu o nezbrinutoj deci, rešavanje problema nezaposlenosti i zagađenja vazduha, renoviranje škola.

Dodatna sredstva bi odvojili i za poboljšanje ulične rasvete, čišćenje šahtova koji mogu izazvati poplave, uvođenje pijaće vode po selima, izgradnju puteva do svih sela, ulaganje u zdravstvo, rešavanje problema pasa lutalica, pokretanje kulturnih i drugih sadržaja za tinejdžere, bolju regulaciju kanalizacionog sistema, izgradnju trotoara, ulaganje u ozelenjivanje gradova i izgradnju više parkova, pokazala je anketa JUGpress-a.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR