Glas Javnosti

OČEVI U SRBIJI ZABORAVILI DA IMAJU PRAVA NA PORODILJSKO ODSUSTVO? Jako mali broj tata koristi ovu MOGUĆNOST!

Društvo
Autor: Glas javnosti / espreso

Naš Zakon o radu očevima dozvoljava mogućnost da koriste odsustvo zarad nege deteta tek kada dete navrši tri meseca života

Iako je 2001. godine očevima u Srbiji da koriste odsustvo radi nege deteta, brojke govore da je procenat tata koji koriste ovu mogućnost i dalje na nivou statističke greške. Naime, najnoviji podaci Ministarstva za demografiju i brigu o porodici svedoče da je svega 373 očeva tokom prethodne godine u Srbiji ostvarila pravo na tzv. porodiljsko odsustvo, što predstavlja samo diskretno povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada je svega 318 novopečenih tata iskoristilo ovu zakonsku mogućnost.

Brojke svedoče da je najviše muškaraca koji su se brinuli o bebi u prvoj godini njenog života bilo iz Beograda (127) i Novog Sada (34), a potom slede Niš, Novi Pazar i Kragujevac u kojima su samo devetorica očeva uzela odsustvo radi nege deteta. Ovo pravo najviše su koristili očevi između 36. i 40. godine života, a najmanje oni mlađi od 30 i stariji od 50 godina, piše Politika.

Ako imamo na umu činjenicu da je prošle godine u Srbiji rođeno 62.250 beba, statističari s pravom koriste metaforu o „kapi u čaši vode” kada govore o broju očeva na „porodiljskom odsustvu”, jer to u statističkom prevodu znači da je tek svaki 167. otac odlučio da hrani, uspavljuje i presvlači bebu dok je mama na poslu.

Podsetimo, naš Zakon o radu očevima dozvoljava mogućnost da koriste odsustvo zarad nege deteta tek kada dete navrši tri meseca života. Porodiljsko odsustvo, koje traje od rođenja do prvog tromesečja, može da koristi samo majka. Da bi očevi mogli da iskoriste ovo zakonsko pravo i ostanu sa detetom do njegovog prvog rođendana, oba roditelja moraju da budu u stalnom radnom odnosu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR