Glas Javnosti

OČAJNI RODITELJI ĐAKA OŠ 'OSLOBODIOCI BEOGRADA' PISALI VUČIĆU: Predsedniče, pomozite nam! Mi NEMAMO PARA, korona nam je stanjila novčanike! (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon što je i Zaštitnik građana stao na stranu roditelja zahtevajući od Ministarstva prosvete da zakonski osigura ulogu Saveta roditelja u odabiru udžbenika koji će se koristiti u narednoj školskoj godini, roditelji đaka OŠ "Oslobodioci Beograda" odlučili su se, kako kažu, na potez očajnika - da dođu do telefonskog broja predsednika Aleksandra Vučića i da mu se direktno obrate za pomoć.

- Septembar je tu iza ugla.Znači nam to što je i Zaštitnik građana uvideo da su naša roditeljska prava po pitanju izbora udžbenika uskraćena, ali to nama sada za predstojeću školsku godinu ne rešava naš finansijski problem - kaže jedna od majki Marijana Knežević, član Školskog odbora i predstavnik u Savetu roditelja  i dodaje da se nema dovoljno vremena da se dva prosvetna zakona usklade kako bi  roditelji ostvarili svoja prava i ublažili svoju goruću finansijsku situaciju.

U pritužbi roditelja OŠ "Oslobodioci Beograd" podnetoj Zaštitniku građana u junu navodi se da se veliki broj roditelja zbog teške materijalne situacije izazvane kovidom-19 obratio direktorki škole molbom da se odobri mogućnost nabavke bar jednog broja besplatnih udžbenika koje je, prema rečima roditelja, odobrilo Ministarstvo, ali da su njihovi zahtevi odbijeni.

Roditelji su u više navrata prethodnih meseci direktorki škole Branki Bečanović pisali molbe da im zbog njihove loše finansijske situacije odobri da makar za neke predmete koriste udžbenike priznate od strane Ministarstva prosvete koje su u štampanom obliku potpuno besplatno već dobili preko Fondacije Alek Kavčić. U pitanju su udžbenici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koji su odobreni od strane Ministarstva prosvete.

Međutim, na sve njihove molbe, direktorka je odgovorila odbijanjem.

Zbog toga su se roditelji odlučili na ključni potez – da pišu predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Bili smo očajni, jer smo se svima obraćali, a još uvek nemamo konkretno rešenje za naš finansijski problem – kažu roditelji za Glas javnosti i dodaju:

- Bukvalno smo se "polomili" da dođemo do predsednikovog broja telefona. Stvar je hitna i zbog toga nismo išli redovnim putem, da pišemo molbu, predamo u Predsedništvo, da čekamo da se to zavede, prosledi i tako dalje. Preko naših kontakata bliskih predsedniku došli smo do njegovog telefona.

U apelu koji su roditelji dostavili telefonskom porukom predsedniku  Vučiću piše:

"Uvaženi Predsedniče,

POMOZITE NAM, NEMAMO!

MI NEMAMO PARA za skupe udžbenike za našu decu, a direktorka naše OŠ "Oslobodioci Beograda" odbija da koristimo besplatne koje smo već dobili! Mi joj rekli NEMAMO PARA, a ona opet NE! Zahteva da kupimo isključivo od NJENOG izdavača i to NJENE udžbenike koje je ona lično pisala. Mi više ne možemo da izdržimo ovu torturu - da preko Nastavničkog veća ONA BIRA udžbenike a da MI MORAMO da ih platimo. Njeni udžbenici za jednog đaka su skuplji od pola minimalca! Mi nemamo para, korona nam je stanjila novčanike, a cene udžbenika direktorkinog GERUNDIJUMA su za nas PRESKUPE. Svima smo se obraćali, jer nismo hteli Vas da uznemiravamo, ali sada drugog izbora nemamo. POMOZITE, septembar je blizu, pomozite da direktorka Branka Bečanović odobri besplatne udžbenike za naše đake. To su udžbenici našeg renomiranog Zavoda za udžbenike iz kojih ste i Vi učili. ZAUSTAVITE KORUPCIJU u školama, TO MOŽETE SAMO VI! OGRANIČITE MAKSIMALNU CENU UDŽBENIKA inače NIKO više neće moći da ih kupi. MI NEMAMO ODAKLE! NEMAMO!, stoji u poruci koju potpisali  očajni roditelji 200 đaka OŠ Oslobodioci Beograda.

Na pitanje Glasa da li im predsednik  nešto odgovorio roditelji kažu da nije ali da ne gube nadu.

- Još uvek nije, znamo da je veoma zauzet i da su predstojeći izbori blizu, ali verujemo da će se odazvati na naš vapaj u pomoć, jer se mi borimo za našu decu. Deca su najvažnija tema njegove politike inače to ne bi bio izborni slogan, zar ne? A ovde od njega pomoć traže roditelji čak 200 dece u ovoj školi. Znamo da on može da reši ovaj hitan problem, jer je rešavao i mnoge komplikovanije i teže. Očekujemo da će se odazvati na naš poziv u pomoć i da ćemo već u avgustu odahnuti i mirnije pripremati naše školarce za septembar. U drugim školama su direktori preko Nastavničkog veća omogućili korišćenje besplatnih udžbenika, znamo da im Zakon o udžbenicima to omogućava, tako da je samo pitanje dobre volje i savesti direktora, koje u slučaju direktorke naše škole ne postoje. Zato Predsednik može to jedini da reši – uvereno izjavljuju roditelji.

Uzavrela situacija u OŠ "Oslobodioci Beograda" između roditelja i direktorke Branke Bečanović je kulminirala u junu prijavom direktorke Agenciji za sprečavanje korupcije zbog osnovane sumnje da je na koruptivan način odabrala udžbenike "Gerundijuma" čiji je ona aktuelni autor tri udžbenika istorije. Takođe, roditelji su napisali i zahtev ministru Ružiću da smeni direktorku škole zbog sprečavanja organa škole (Školskog odbora i Saveta roditelja) da deluju u najboljem interesu dece kada je u pitanju tema udžbenika i nemile finansijske situacije u kojoj su se roditelji našli.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR