Glas Javnosti

Obustavljen tender od skoro 60 miliona evra za nabavku 20 tramvaja

Društvo
Autor: Glas javnosti

JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd donelo je odluku o obustavi postupka javne nabavke 20 tramvaja raspisane pre nedelju dana.

Odluka o obustavi nabavke obrazložena je time da je naručilac, odnosno GSP Beograd „nakon pokretanja postupka predmetne javne nabavke informisan od strane nadležnog sekretarijata Grada Beograda da isti može obezbediti povoljniji vid finansiranja za kupovinu vozila koji su predmet javne nabavke, uz podršku Vlade Srbije, pa se tako može obezbediti kupovina znatno većeg broja vozila“.


Procenjena vrednost obustavljenog tendera je sedam milijardi dinara bez PDV-, što je oko 59,5 miliona evra.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu u izjavi za Nova.rs navodi da je poništen tender za koji su izvori CLS iz gradske uprave naveli da se pravi za turskog proizvođača „Bezonkaj“.

„Poništavanje ovakvog tendera može biti dobra vest, iz dva razloga. Prvi, što je podrazumevao ogromno zaduživanje GSP-a koje bi ga odvelo u siguran bankrot i drugo, što je praćeno kontroverzom da je pobednik unapred poznat, a koji je daleko od toga da bude najbolji“, rekao je Jovanović.


Beogradu jesu potrebni autobusi, tramvaji i trolejbusi, ali da Beograđani zaslužuju najbolja i najbezbednija vozila, koja se moraju izabrati na otvorenom, fer i poštenom javnom nadmetanju, u skladu sa evropskim standardima.


Prema pisanju Ekapije, u septembru je Grad doneo odluku da se GSP, u susret dugoočekivanoj nabavci tramvaja, zaduži za 325 miliona evra.

Takođe, prestonica je poslednje tramvaje dobila pre više od 10 godina.


Glas javnosti/N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR