Glas Javnosti

OBRENOVAC PONOVO UNIŠTEN: TENT van mreže, počinje novi energetski haos, USPELI SU ŠTO NIJE NI NATO! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako su nas prethodnih dana v.d. direktora EPS Milorad Grčić i resorna ministarka Zorana Mihajlović uveravali da je situacija u TENT stabilizovana, nova havarija preti da uništi ceo Obrenovac i okolinu i ponovo ga "zavije u crno".

Naime, prema saznanjima do kojih je došla redakcija Glasa javnosti, U TENT-u "B" došlo je do eksplozije na mlinu za ugalj koji snabdeva kotao za generator 2.

Drugi generator, odnosno generator 1 je van pogona zbog nedovršenog remonta i nedostatka uglja za rad oba. To naime znači da cela elektrana TENT "B" ne proizvodi električnu energiju.

To je naime ukupno1300 MW električne snage van pogona.

Poređenja radi, Srbija ima oko 4800 MW instalisane snage u termo kapacitetima.

Danas u ovom momentu u proizvodnji je samo 1850 MW.

Podsećanja radi, ovoliko štete na električnoj mreži nije uspeo da uzrokuje ni NATO svojim zlokobnim bombama.

Iako je predsednik Srbije u više navrata indirektno navodio Grčića da podnese ostavku, do nje još uvek nije došlo a poslednji rok koji je predsednik ostavio Grčiću da "potraži novi posao", je do nove godine.

Sednica Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima danas je hitno sazvana zbog havarija koje su se desile u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Havarija na bloku B2 izazvana oštećenjem mlinskog kola izbacila je taj blok iz pogona, ali nijedan radnik nije povređen, dodaje se u saopštenju. Očekuje se, kako se dodaje, da tokom sutrašnjeg dana blok B2 bude vraćen u sistem.

Blok B1 u TENT-u od juče nije u sistemu zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema i trebalo bi do sutra ujutru ponovo da bude u pogonu, najavila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

Na sednici Radne grupe kojom predsedava resorna ministarka Zorana Mihajlović, konstatovano je povećanje proizvodnje električne energije u kapacitetima koji koriste obnovljive izvore, pre svega u hidroelektranama. Prenosni i distributivni sistem, kako je rečeno, funkcionišu bez većih problema.

Rezerve energenata za toplane u Srbiji su dovoljne do kraja zimske sezone i nema bojazni da će doći do prekida isporuke toplotne energije, navodi se u saopštenju.

Iz Beogradskih elektrana je saopšteno da isporučuju toplotnu energiju 24 sata.

Na sednici je saopšteno i da su povećane zalihe gasa u skladištu Banatski dvor.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR