Glas Javnosti

Obrenovac: Kolubara preti da se izlije ; Danas zaseda krizni štab za vanredne situacije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krizni štab za vanredne situacije Obrenovca zasedaće danas zbog visokog vodostaja reke Kolubare, koja preti da se izlije, saznaje Telegraf.rs. Ovu informaciju kasno sinoć potvrdio je i predsednik te opštine Miroslav Čučković.

Obrenovac je ostao upamćen kao jedna od opština koju su zadesile katastrofalne poplave u maju 2014. godine. U ovoj beogradskoj opštini, koja nije bila jedina koja je stradala te godine zbog ciklona Tamara,  najgore je bilo u noći između 15. i 16. maja te godine.

Procenjeno je da je u Obrenovcu poplavljeno 90 odsto naselja, a evakuisano je oko 8.700 stanovnika. Pored Obrenovca se nalazi najveća termoelektrana u Srbiji - Nikola Tesla, ali ona je ostala nepotopljena zahvaljujući dobrim intervencijama.Republički hidrometeorološki zavod RHMZ na svom sajtu je izdao upozorenje i za danas koje se odnosi na obilne padavine koje prete južnim i centralnim delovima, u kojima se, kako se navodi, očekuje 40 mm kiše za 24 sata.

Danas do 12 sati je na snazi i hidrološko upozorenje, a ono se, između ostalog odnosi i na reku Kolubaru, koja je u grupi sa ostalim, na kojima će vodostaji biti u većem porastu, i to sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

- Na Tamišu tokom 22. juna kod h.s. Jaša Tomić vodostaji će biti u manjem opadanju i kretaće se iznad redovne odbrane, a kod h.s. Sečanj u stagnaciji i kretaće se iznad vanredne odbrane od poplava. Na slivovima Кolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 22. i 23. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Кubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa - navodo se u upozorenju RHMZ-a.

Velike kiše koje su dovele do bujica, izlivanja, i rasta vodostaja mnogih reka u Srbiji, posledica su ciklona koji će i danas doneti kišu i grmljavinu u većem delu Srbije.                        (Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR