Glas Javnosti

OBRATITE PAŽNJU KADA SE VRAĆATE SA MORA: Ovo je papir koji traže na ulasku u Srbiju!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Leto je vreme godišnjih odmora i putovanja a u doba korone ništa nije kao što je nekada bilo. Tako nam sada za ulazak u određene zemlje trebaju i određeni papiri u skladu sa kovid merama ali nam određena dokumentacija treba i kada se vraćamo u Srbiju.

Epidemiološke mere za povratak u Srbiju sa putovanja su iste već neko vreme, i vakcinisani putnici se kreću bez problema s potvrdom o kompletnoj vakcinaciji, odnosno zelenim sertifikatom.

Takođe, u zemlju je moguće ući ukoliko imate potvrdu o preležanom koronavirusu, ukoliko nije mlađa od 14 dana i starija od šest meseci, i koju je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije.

Međutim, nevaksinisani državljani naše zemlje, koji su u Grčku, na primer, otišli sa negativnim testom, i pri povratku moraju da prilože negativne rezultate PCR testa, ne starijeg od 48 sati od datuma izdavanja rezultata.

Od momenta kada je uključen PCR test kao uslov, svi nevakcinisani putnici se toga pridržavaju, te je do putnika da li će se testirati u zemlji iz koje polaze ili pri ulasku u našu državu”, kaže Nina Zarić iz turističke agencije Ponte za Nova.rs.

Iz agencije naglašavaju da se o antigenskim testovima često piše, te da putnici imaju pogrešne informacije i da je ipak za ulazak u zemlju potreban isključivo PCR test.

Vladimir Vlaho iz Sabra travela ističe da to ne važi samo za Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Mađarsku – iz ovih zemalja ni nevakcinisanima nije potreban test.

Oni koji nisu vakcinisani moraju u svoj budžet za letovanje da uračunaju i cenu testa, koja se razlikuje od zemlje do zemlje. U Grčkoj PCR test košta 40 do 60 evra. U Turskoj na aerodromu u Istanbulu cena je znatno niža i iznosi oko 15 evra, dok u Egiptu u Al Mokhtabar labs cena PCR-a dostiže i 160 evra za strance.

Licima koja ne poseduju neki od navedenih dokumenata se prilikom pasoške kontrole za ulazak u zemlju uručuje pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina. Od dana prelaska državne granice, karantin mora da traje 10 dana u kućnim uslovima, te uz obaveznu prijavu nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje. I to u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR