Glas Javnosti

Objavljena prognoza do KRAJA JANUARA, evo kada stiže otopljenje: SVE VIŠE KIŠE, a sve MANJE SNEGA

Društvo
Autor: Glas javnosti / objektiv

Od sredine sledeće nedelje se očekuje zahlađenje uz slab sneg

Kako je u svojoj najnovijoj prognozi meteorolog Marko Čubrilo najavio, u narednim danima očekuju se česte padavine.

Od sredine sledeće nedelje se očekuje zahlađenje uz slab sneg, a sam kraj meseca bi mogao doneti manje otopljenje.

– Danas i sutra pretežno oblačno i tmurno. Povremene padavine se očekuju nad većim delom regiona. U početku uglavnom susnežica i sneg, osim na jugu regiona, a u toku noći i posebno sutra nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i istokom BiH uz okretanje vetra na istočni smer po visini stiže topliji vazduh te će sve više biti kiše,a sve manje snega –  napisao je Čubrilo i dodao:

– Jače padvavine se očekuju od sutra posle podne nad većim delom zapadne i središnje Hrvatske, severnog i srednjeg Jadrana, većeg dela BiH i severne C.Gore. Padavine će prvo pojačati duž obale Jadrana,a zatim i nad ostalim predelima. Na istku uglavnom suvo do ponedeljka. Vetar će danas i sutra nad većim delom kopna biti slab, dok će u nedelju na severu i zapadu Hrvatke jačati severoistočni vetar, dok će duž obale severnog i srednjeg Jadrana od sutra do utorka biti olujne i orkanske bure. Dnevni maksimum za vikend od oko +1 na severozapadu i zapadu do oko +7 ponegde na jugu regiona – ističe Čubrilo.

U durgom delu sledeće nedelje će se po istočnoj periferiji anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom ka nama premešati nekoliko hladnih frontova koji će doneti prolazna pogoršanja i dalje, manje, zahlađenje. Povremeno će biti i padavina, uglavnom u obliku snega.

Posle 28.1. je moguće jačanje anticklona uz stabilizaciju i manje otopljenje.

– Početkom februara sinoptika za sada daje jači uticaj atlantika uz česta prolazna, naoblačenja, bez prave zime, posebno ne u nizijama. Kako će se zagrevanje stratosfere koje je počelo juče nastaviti sve do kraja ovog ali i početkom sledećeg meseca za očekivati je da ono negde posle 05.02. počne uticati na sinoptiku. To je za sada tek pretpostavka jer je ovo zagrevanje stratosfere netipično, traje jako dugo i nailazi u talasima – istakao je Čubrilo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR