Glas Javnosti

Обележено осамдесет и пет година од смрти Михајла Пупина

Društvo
Autor: rts.rs

Поменом, полагањем венца на споменик Михајлу Пупину и академијом у Народном дому у Идвору обележено је осамдесет и пет година од смрти славног научника.

Малком Купер представник Друштва физичара Велике Британије најавио је да пише текст о Михајлу Пупину.

"Да ли је Пупин био прави човек у право време? За мене јесте. Прочитао сам његову аутобиографију и наставио да истражујем његов живот. И зато сам овде. Пишем текст о Пупину, човеку који није био само научник већ и политичар. Веома интересантан човек и привилегија ми је што сам овде" навео је Купер.

Додаје да је Пупин најбољи пример како се чува идентитет и спаја на најбољи начин са светским политичким и научним кретањима.

Милан Мицић, в. д. помоћника покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама наводи да су се у Банату за српски народ дешавали важни духовни покрети који су мењали биће српског народа.

"У осамнаестом веку то је појава Доситеја Обрадовића и просветитељства, а Пупин је најбољи пример како се чува идентитет и спаја на најбољи начин са светским политичким и научним кретањима", рекао је Мицић.

Милан Божић председник "Фондације Младен Селак" подсетио је да је борба за очување Пупиновог система вредности почела пре четири деценије, од када се с почетка јесени одржавају Октобарски сусрети који на дан рођења великана наше науке окупе у овом банатском месту проналазаче, иноваторе, научнике, младе таленте.

Драгиша Матић Уча присетио се како је пре шест деценије дошао у Идвор и како су се тада скромно обележавали датуни Пупиновог рођења и смрти.

Каже и то да је Пупин толико новца даривао цркви да је за ту своту могло да се купи две и по хиљаде крава.

Предлаже да се у сарадњи са Колумбија универзитетом, Универзитетом Кембриџ и Берлинским универзитетом направи, како каже Амерички кутак, у коме би било представљено Пупиново школовање, школовање научника без чијих патената данас не би имали мобилне телефоне у џепу.

Идвор су данас посетили поклоници Пупиновог дела. Просечна старост је шездесет и пет година. Основну школу у млађим разредима похађа четворо ђака, а у старијим до десеторо ученика

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR