Glas Javnosti
posta

OBELEŽENO 29 GODINA OD STRADANJA SRPSKIH CIVILA I VOJNIKA U SELIMA OKO BRATUNCA I SREBRENICE

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Danas je obeleženo 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan, 12. jula 1992. godine, u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Nakon liturgije u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije posetili su mesta stradanja, položili cveće kod spomen-obeležja i zapalili sveće na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine. Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Željko Perić imao je 19 godina kada je ubijen. Majka Bojka i ove godine zapalila je sveću i poljubila sliku. I posle 29 godina jednako boli.

Stradanje 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni obeleženo je i ispred Spomen – obeležja u selu Zalazje gde se skupu obratio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

On je prokomentarisao izjavu prvog tužioca u Srbiji za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji je kazao kako je upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić upropastio dokaz protiv Nasera Orića, jer je u javnost izašao sa delom iskaza zaštićenog svedoka, čime je dokaz upropašćen.

- Gospodin Vukčević sve što je imao da kaže i trebao da kaže je trebao da kaže dok je bio na funkciji. Zašto nam tada nije rekao da je neki dokaz kontaminiran? Šta je čekao? Šta je ćutao do sada? Do izbora u Srbiji čuteće mnogo takvih sa dna kace. Čućete mnogo takvih koji će pokušati da dokažu da su Srbi krivi za sve ida zato je svaka kazna pravedna- rekao je Vulin, prenosi N1.

Osim 69 poginulih, na područja općina Bratunac i Srebrenica nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih.Tužilaštvo BiH je pre nekoliko godina podiglo je optužnicu protiv komandanta Armije RBiH, Nasera Orića, zbog ubistava nekolicine vojnika upravu u Zalazju i drugim selima. Međutim, Sud BiH Orića je oslobodio svih optužbi, a isto je ranije učinio i Haški tribunal.      

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR