Glas Javnosti

Obeležena 21. godišnjica završetka bitke na Košarama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković, položila je danas venac kraj spomenika Tiboru Cerni u Debeljači, u Opštini Kovačica, povodom obeležavanja 21. godišnjice završetka bitke na Košarama i odavanja počasti svim učesnicima.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju, porodica Cerna, predstavnici Južnobanatskog upravnog okruga, Opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Kovačica.
 
Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i šiptarskih terorista iz takozvane OVK. Bitka se vodila u rejonu karaule Košare na granici Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadače i spreči njihov ulazak na KiM. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova povukla sa Košara.
 
Od 2017. godine obeležavanje godišnjice bitke na Košarama je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

(Izvor: Ministarstvo odbrane)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR