Glas Javnosti

Obećanje ludom radovanje: EPS ipak zaračunava kamatu

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Zbog kašnjenja od dva dana za plaćanje februarskog računa za struju, čitateljki „Politike” Tatijani Novaković iz Kragujevca „Elektroprivreda Srbije” (EPS) je 30. marta, kada je račun plaćala, zaračunala i kamatu i pripisala dug za prethodni mesec.

Ova Kragujevčanka kaže da je tačno da kamata nije velika, jer joj je račun uvek u najjeftinijoj zelenoj zoni.

Platiće, kaže, ovaj račun s kamatom, ali ostaje gorak ukus, budući da je, kako ističe v. d. direktora EPS-a 7. aprila na jednoj televiziji izjavio da građanima, ukoliko kasne s plaćanjem računa tokom vanrednog stanja, neće biti obračunata kamata, a penzionerima će se produžiti rok za plaćanje uz popust od pet odsto.

Isto je, kaže ona, izjavio i prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a, poručivši da se tokom vanrednog stanja građanima neće isključivati struja, niti obračunavati zatezna kamata, što su brzo demantovali pristigli računi za mart.

Ova čitateljka kaže da će kamatu morati da plati i njena starija komšinica kojoj je ovog puta ona plaćala račune elektronski jer ni jedna ni druga zbog pandemije ne mogu da izlaze iz kuće.

Iako je, dodaje ona, račune uvek plaća na šalteru, sada je to uradila elektronskim putem kod banke kod koje prima penziju, budući da je to u ovim okolnostima jedini način da izmiri sve dažbine.

Zato će sada i ova komšinica morati da plati kamatu jer umesto 28, račun je plaćen 30. marta.

-Gorak ukus se pojačava kada čujete da se neredovnim platišama, često imućnim, nude reprogrami za izmirivanje i otpisuje kamata, pa stoga svaka čast nadležnima u EPS-u- kaže ova čitateljka, prenosi Politika.

Upitani šta s onim sugrađanima poput ove Kragujevčanke kojoj je zaračunata kamata, uprkos najavama da toga neće biti, u EPS-u za „Politiku”, umesto direktnog odgovora, kažu da će svi kupci koji budu platili račune za mart, april i maj do 30. juna dobiti popust od pet odsto na ta tri računa.

Takođe, ni kamata im neće biti obračunata ukoliko obaveze budu izmirene do poslednjeg dana juna.

Zbog neizmirene obaveze van ovog perioda EPS je dužan da obračunava kamatu u skladu s zakonskim obavezama.

EPS je uspeo da u vanrednom stanju obezbedi stabilno snabdevanje građana i privrede i da pronađe način da svim kupcima, ne samo penzionerima, izađe u susret i olakša im izmirenje obaveza, ali je očigledno dolazilo do propusta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR