Glas Javnosti

OBAVEZNA HIMNA, RODITELJI OPRAVDAVAJU IZOSTANAK...Šta sve očekuje škole, đake i nastavnike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osnivanje komsije za praćenje verske nastave i obavezno intoniranje himne na početku školske godine su samo neke od predloženih izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

Takođe, u nacrtu koji je Vlada Srbije prosledila Skupštini Srbije predlaže se povećana odgovornost roditelja u pogledu izostajanja đaka sa nastave, smanjeno dosadašnje plaćanje prekovremenog rada i povećanje starosne granice sa 17 godina za upis u srednje škole.

Kada je reč o obaveznom broju ocena u jednom polugodištu u srednjim školama i gimnazijama, još u aprilu 2020. Vlada Srbije je, zbog epidemije, donela uredbu kojom se broj ocena smanjuje sa četiri na tri. Sada se to stanje i zakonski propisuje, dok broj ocena u osnovnim školama ostaje isti - četiri u jednom polugodištu.

Predloženo je osnivanje verske komisije, koja treba da prati organizovanje i ostvarivanje verske nastave, usaglašava predlog programa verske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstva i daje mišljenje o listama nastavnika verske nastave. Komisiju osniva Vlada na period od šest godina, a u njen sastav imenuje se po jedan predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica, tri predstavnika organa nadležnog za poslove odnosa sa crkvama i verskim zajednicama i tri predstavnika Ministarstva prosvete.  

Zakonskim izmenama predviđeno je i da škola koja ne pusti himnu na početku školske godine plaća kaznu od 100.000 do milion dinara. 

Jedna od izmena tiče se roditelja, pa je tako do sada roditelj, koji je obavešten da je učenik već dva dana neopravdano izostao, bio dužan da obezbedi da se učenik u roku od tri dana vrati na nastavu. Novim izmenama bio bi u obavezi i da obavesti školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR