Glas Javnosti

O njima se POLICIJA veoma retko oglašava, a najlakše nalaze posao! (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U okviru Policijske brigade Beograd postoji Četa vodiča službenih pasa.

To su životinje koje su prošle posebnu obuku i sposobne su ciljano i uspešno da pored vodiča pasa obavljaju najrazličitije zadatke, u nekim slučajevima i samostalno. 
Službeni psi mogu biti čuvari, pretraživači, ili psi vodiči. 


Specijalno obučeni policijski psi svakodnevno se koriste za obavljanje najsloženijih policijskih poslova - traganje za odbeglim izvršiocima najtežih krivičnih dela, redovne i vanredne kontradiverzione preglede sportskih hala, stadiona i svih drugih objekata kada su u pitanju anonimne dojave o podmetnutim bombama.
Pripadnici Čete vodiča službenih pasa takođe obezbeđuju razne javne skupove, patroliraju na aerodromu Nikola Tesla i angažuju se za otkrivanje droga.

„Mi dobijemo poziv, odlazimo na intevenciju, policijski službenik sa psom dolazi do mesta, pušta psa da pregleda vozilo. Pas pregleda vozilo i ako do dođe do mesta gde se zaista nalazi eksplozivna materija, pas mora da markira. Naglašavam da je mnogo bitno da markira pasivno. Pas kad dođe do mesta ne sme da grize, da grebe, laje, da dodiruje njuškom“, rekao je potporučnik policije Milan Pršić, komandir voda.

Da bi postao službeni, pas mora da položi stroge testove i to već sa deset meseci. 

Nepisana pravila kažu da su labradori češće psi istraživači, dobermani i rotvajleri se koriste za odbranu i napad, dok nemački i belgijski ovčari mogu na oba zadatka.

-Obuka pasa kreće bukvalno od samog rođenja psa, od malog šteneta mesec-dva pa do kraja njegovog radnog veka. Da bi pas postao službeni mora proći jednu proveru koja je dosta rigorozna i temeljna. Stručna ekipa ovde radi proveru i tada se donosi odluka da li je pas za detekciju mirisa ili je za trag, odbranu i napad“, navodi Pršić.

O njihovim zaslugama se ne priča, jer se veruje da je to sastavni deo njihovog posla.

Neretko upravo oni daju najveći doprinos u otkrivanju sakrivenih predmeta, nestalih lica, podmetnutih eksplozivnih sredstava.

Verovali ili ne ali ove pasmine čuvaju bezbednost ljudi, imovine i država već više od 100 godina! Zbog svoje inteligencije, izuzetnog njuha, atletskih sposobnosti, izdržljivosti i privrženosti čoveku, ove rase čuvaju naš miran san i brinu o bezbednosti ljudi.

Nemački ovčar – verovatno ste odmah pogodili da je baš ovaj pas najčešći pripadnik organa reda i mira. Oni su snažni, agilni, mišićavi psi koji su uvek na oprezu i u toku sa situacijom. U psećem svetu poznati su kao neustrašivi psi koji se ne libe da reaguju na svaki prizvuk opasnosti. Najčešći su policijski i vojni psi jer su veoma inteligentni i lako savladavaju obuku i zadatke koji se stavljaju pred njih. Takođe, ovi psi pokazuju najmanji nivo stresa prilikom obavljanja visokorizičnih operacija, piše na sajtu Magazin pas.
Malinoa – možda niste znali ali pas ove rase po imenu Kairo bio je član elitne jedinice američkih „Foka“ koje su pronašle Osamu Bin Ladena. Malinoa je samouveren pas, pametan i lojalan. Rođak nemačkog ovčara, ovaj pas najpre se iskazao kao jedan od najboljih čuvara stoke, a zatim kao pouzdan prenosilac poruka tokom Prvog svetskog rata. Danas, oni su česti policijski psi, ali istovremeno i pouzdani terapeutski psi, i pomagači u potrazi za izgubljenim osobama.

Labrador retriver – veoma prijateljski nastrojeni i smireni psi, labradori su veoma uspešni u savladavanju obuke i učenju najrazličitijih trikova. Veoma su poslušni pa ih je lako trenirati, a svoje kolege policajce ili vojnike pratiće u stopu i život posvetiti svom partneru i izvršavanju važnih zadataka, kao što su bezbednost i spašavanje ljudi... Odlični su i terapeutski psi, a u policiji se najčešće koriste kako bi otkrivali eksploziv ili narkotike.

Holandski ovčar – veoma slični nemačkim ovčarima, ovi psi najčešće se koriste prilikom potrage za nestalim osobama, kao i prilikom spasavanja ljudi. Veoma su inteligentni, prave atlete, hrabri. Odlični su radni psi, takmičari u agilitiju, psi čuvari.

Gonič svetog Huberta (Bloodhound) – radoznao, inteligentan i pas sa možda najboljim njuhom u psećem svetu, jedan je od omiljenih pratilaca policije jer može da nanjuši gotovo svaki trag. Prijateljski je nastrojen, ali odgovoran i pouzdan policijski pas. U Engleskoj je 1805. godine prvi put učestvovao u policijskim poterama, i najbolje se pokazao u otkrivanju nestalih ljudi i narkotika.

Foto: Pixabay 

Rotvajler – perfektan pas čuvar. Prema porodici u kojoj žive, ili prema kolegama policajcima, veoma su privrženi i puni ljubavi, ali su prema strancima rezervisani. Reaguju na svaki šum i imaju odličnu procenu kad bi zbog očuvanja bezbednosti trebalo da reaguju. Od početka 20. veka rado su viđeni u policiji, a tokom Velikog i Drugog svetskog rata bili su pouzdani prenosioci poruka.

rot 
Bigl – možda nisu psi čuvari, ali njihov odličan njuh lako će im naći zaposlenje u policiji ili na carini. Veoma su radoznali, inteligentni i brzo uče. Samo prošle godine, psi ove rase otkrili su više od osam tona hrane koju su krijumčari pokušali da iz Kine prenesu u SAD.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

BONUS VIDEO: NIKOLINA KOVAČ OTKRIVA: LJUBAV I PESMA MI LEČE SVE TRAUME! (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR