Glas Javnosti

NOVOSTI NA PROLEĆE: Bugarska i Rumunija delimično ulaze u Šengen zonu od 31. marta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bugarska i Rumunija delimično će se uključiti u Šengen zonu slobodnog kretanja u Evropskoj uniji (EU) od 31. marta 2024, objavila je EU.

Dvadesetsedam zemalja članica EU jednoglasno su odlučile da od kraja marta ukinu kontrole na vazdušnim i pomorskim granicama te dve zemlje unutar evropskog prostora, navodi se u saopštenju.

Dvadesetsedmorica treba da donese novu odluku o datumu za ukidanje kontrola na kopnenim granicama, unutar EU, za Rumuniju i Bugarsku, navodi se u saopštenju Saveta EU, tela koja predstavlja zemlje članice.


Evropska komisija pozdravila je odluku koja je usledila posle 12 godina pregovora.

„Danas je veliki istorijski trenutak za Bugarsku i Rumuniju, dan velikog ponosa za bugarske i rumunske građane“, pozdravila je odluku predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komisija je, u saopštenju, podsetila da je još 2011. procenila da su te dve zemlje spremne da se pridruže šengenskom prostoru. ;

Ranije ove nedelje rumunska vlada je saopštila da su Bukurešt i Sofija postigle sporazum sa Austrijom o delimičnom pristupanju Šengenskom prostoru u martu 2024, u zoni pomorske i vazdušne granice.

Beč je prošle godine stavio veto na njihov ulazak u Šengensku zonu zbog suviše velikog dolaska ilegalnih imigranata na teritoriju Austrije, a onda se složila da ukine veto u zamenu za pruđene garancije.


Sofija i Bukurešt su prihvatili su da se više bore protiv ilegalne imigracije u saopštenju potpisanom u subotu sa Bečom.

Bugraska i Rumunija su se takođe obavezale da će u punoj meri primeniti evropsko pravo, koje predviđa da preuzimaju zahteve za azil u tim zemljama pri dolasku migranata.Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR