Glas Javnosti

Novosađani blokirali saobraćaj na Varadinskom mostu (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani Novog Sada večeras su u mirnoj protestnoj šetnji Bulevarom Mihajla Pupina ka Varadinskom mostu gde su se zaustavili i blokirali saobraćaj. Potom su se uputili ka Bulevaru cara Lazara, gde su seli ispred Promenade.

Tokom današnjeg protesta prošetali su gradskim ulicama u znak protesta protiv aktuelne vlasti i načina kako se vodi borba protiv epidemije koronavirusa.

Sedali su nekoliko puta na ulicu da bi na taj način pokazali da su protiv nasilja tokom demonstracija. Tokom protesne šetnje otišli su i pred zgradu policije tražeći puštenje juče uhapšenih demonstranata, pa zatim do u mirnoj protestnoj šetnji Bulevarom Mihajla Pupina ka Varadinskom mostu.

Građani su se okupili na Trgu slobode i pošto su jedno vreme mirno sedeli na platou, krenuli su u šetnju. Na početku šetnje organizatori su se dogovorili da svaki put kada neko baci petardu, oni sednu. To se dogodilo već na početku šetnje kod okretnice kod SNS-a.Među demonstrantima su u članovi Zdruźene akcije Krov nad glavom, čiji je član Miran Pogačar sinoć uhapšen i koji se još uvek nalazi u pritvoru. Zato su i krenuli u šetnju ka policijskoj stanici Stari grad da traže njegovo oslobađanje. Tokom šetnje demonstranti su između ostalog pevali i poznatu dečju pesmu “U svetu postoji jedno carstvo”.

Pre šetnje, okupljeni su, uglavnom mlađi,  okupli na Trg slobode, gde su znak protesta seli na plato u znak solidarnosti sa uhapšenim građanima tokom demonstracija prethodna dva dana. Građani viču “Pravda za Mirana”, “Lopovi” i “Odlazite odavde”. Poneli su i različite transparente i zastave, među kojima su “Sram vas bilo”, “Za čiju decu?”, “Pravi Gari zna šta je simbol Novog Sada”.

Na samom  početku protesta, kako javlja radio 021, u jednom trenutku došla je grupa muškaraca koji su juče demolirali Gradsku kuću i bacili petardu, a građani su ih rasterali sedeći.

Građani traže ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jedan od zahteva je i raspuštanje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare.

Na jučerašnjem protestu u Novom Sadu učestvovalo je više hiljada građana, a demolirana je Gradska kuća, ulaz zgrade RTV-a i prostorije SNS u Stražilovskoj ulici.

Takođe, sukobili su se pripadnici policije i demonstranti, a šestoro učesnika protesta je povređeno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR