Glas Javnosti

NOVONASTALI NARODI OTETI IZ SRPSKOG NACIONALNOG BIĆA: Kako su komunisti stvarali nacije i uništavali nam veru

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpski narod, najbrojniji na Balkanu, često je bio na meti raznih udara. Ali ono što danas deca ne uče u školama je da su naš narod komunisti posle Drugog svetskog rata pocepali na - narodnosti.

Kada je 1949. godine počeo sa radom „Savez udruženja pravoslavnih sveštenika u FNRJ“ Josipa Broza Tita, u njegovo ime i u ime „Pravoslavne crkve u FNRJ . U duhu je govorio prognani biskup Nikolaj Velimirović, koji je o toj nakani i delu rekao sledeće:

- Ova samozvana i samoodobrena crkvena organizacija cepa jedinstvo svoga sopstvenog naroda time što je organizovana po federalnim državnim jedinicama koje priznaju pet nacionalnosti u Jugoslaviji, i to srpsku, hrvatsku, slovenačku, crnogorsku i makedonsku! Zar i jedan srpski sveštenik može i sme priznati ovo cepanje svoga naroda? Ne može rodoljub-sveštenik, već samo izdajnik. Kako može i jedan srpski sveštenik da prizna geografski naziv – Crna Gora – za naciju? Jer kada Srbin iz Crne Gore veli za sebe da je Crnogorac, to je isto kao kad i onaj iz Vojvodine kaže da je Vojvođanin, ili iz Šumadije da je Šumadinac, iz Bosne Bosanac, iz Like Ličanin, iz Hercegovine Hercegovac itd. Još je teži slučaj sa priznanjem „makedonske narodnosti“, što može da prizna samo neki sunovraćeni sveštenik.


Da su ove njegove reči tačne, potvrđuje i ono što je još u 19. veku rekao Sava Popović Tekelija:

- Manite se naziva Bosanac, Dalmatinac, Srbijanac, Crnogorac, jer će neko naći opravdanje da od tih pokrajinskih naziva napravi posebne narode.

Drugi svetski rat kao i građanski rat u bivšoj Jugoslaviji 90-ih pokazali su istinitost ovih upozorenja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR