Glas Javnosti

NOVO PRAVILO OD 1.FEBRUARA: Putin potpisao uredbu o zabrani prodaje nafte onima koji su ograničili cenu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se zabranjuje prodaja nafte i naftnih derivata svim stranim kupcima koji u ugovore žele da unesu klauzule o gornjoj ceni, koju su propisali Grupa 7 i Evropska unija.

Zabrana prodaje nafte utvrđena ovom uredbom primenjivaće se od 1. februara, a zabrana isporuke naftnih derivata „od datuma koji odredi Vlada Rusije, ali ne ranije od 1. februara“. Mere iz uredbe primanjivaće se do 1. juna naredne godine, preneo je Tass.

Istovremeno, Putin je posebnom klauzulom zadržao pravo da specijalnom odlukom odobri prodaju nafte ili naftnih derivata zemljama koje su uvelu maksimalnu cenu.


Ministarstvu energetike naloženo je da redovno prati sprovođenje zabrane, a kontrola sprovođenja poverena je međuresornoj radnoj grupi za pitanja vezana za delatnost energetskog kompleksa.

Naftne sankcije Zapada stupile su na snagu 5. decembra, kada je zaustavljena isporuka ruske nafte pomorskim putem u Evropsku uniju.

Članice Grupe 7, EU i Australija su ostalim kupcima nametnuli ograničenje gornje cene na 60 dolara za barel i uvele su zabranu svojim kompanijama da pružaju usluge transporta i osiguranja za tankere koji prevoze naftu iz Rusije po ceni većoj od 60 dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR