Glas Javnosti

NOVO OTKRIĆE: Korona može da izazove ozbiljne neurološke probleme kod dece

Društvo
Autor: Glas javnosti

Korona virus može da izazove zastrašujuće neurološke probleme kod dece, otkrivaju naučnici.

Iako se mladi lakše bore sa korona virusom, deca mogu biti ranjivija na njega zbog pojave sekundarne bolesti, koja izaziva oštećenje mozga i koja sledi nakon infekcije korona virusom.

Reč je o pedijatrijskom inflamatornom sindromu (teški upalni sindrom), misterioznoj respiratornoj bolesti koja je potencijalno povezana sa Covid-19,

Smatra se da je ovaj sindrom mnogo opasniji od Kavasaki bolesti koja je prethodno povezana sa infekcijom korona virusa SARS-CoV-2 kod dece, navodi se u studiji.

- Izveštaji o sve većem broju dece koja razvijaju sistemski inflamatorni odgovor i čije lečenje zahteva intenzivnu negu, kao i dece sa daleko manje teškom bolešću sličnom Kavasakiju, sugerišu da najmlađi, uprkos tipično blagoj akutnoj infekciji, mogu biti izloženi visokom riziku sekundarnog inflamatornog sindroma, piše u studiji.

Kod dece koja boluju od Covid-19 mogu da se pojave potpuno novi neurološki simptomi koji uzrokuju oštećenje žuljevitog tela, delu mozga koji pomaže da dve hemisfere međusobno komuniciraju, pišu autori.

Istraživači su pregledali 27 dece koja su imala korona virus i pedijatrijski multi-sistemski inflamatorni sindrom.

Kod četvoro dece iz grupe primećene su lezije na mozgu - i, što je zanimljivo, oni niwu imali problema sa disanjem, uprkos tome što je to uobičajen simptom korona virusa.

 Od njih četvoro, dvoje je otpušteno iz bolnice za manje od mesec dana, a dvoje, iako su pokazivali znake poboljšanja, ostali su vezani za invalidska kolica zbog stanja koje je izazvalo slabost mišića.

- Neurološko poboljšanje primećeno je kod svih pacijenata, a dvoje je do kraja studije uspelo potpuno da se oporavi - navodi se u izveštaju studije.

Oštećenje mozga je ranije zabeleženo kod odraslih koji su patili od korona virus.

Prethodne studije otkrile su simptome oštećenja mozga koje izaziva Covid-19, uključujući vrtoglavicu, glavobolju i ataksiju - degenerativno oboljenje nervnog sistema.

Autori studije zaključuju da bi, zbog zabrinjavajućih novih nalaza, trebalo uzeti u obzir Covid-19 prilikom dijagnostikovanja dece koja su izložena neurološkim problemima.

(Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR