Glas Javnosti

Новине у овогодишњем наставном програму за ученике Републике Српске

Društvo
Autor: Глас јавности / Новости / од 04.09.2018.

Прво школско звоно у понедељак се огласило у већини основних и средњих школа у Републици Српској, а у клупе је село 90.000 основаца и више од 36.000 средњошколаца.

Министар просвете и културе РС Дане Малешевић рекао је да су школе у РС спремне за почетак нове школске године, те апеловао на наставнике и руководства образовних установа у којима су још у току грађевински радови да се првенствено води рачуна о безбедности ученика.

- Када су у питању први и други разред основне школе, више од милион марака је у буџету издвојено за бесплатне уџбенике. За све ученике који путују даље од четири километра до школе обезбеђен је превоз, за шта се годишње издваја око 4,5 милиона КМ - рекао је Малешевић.

Малешевић је додао да је у протекле четири године у образовање уложено више од 90 милиона КМ.

 

Од ове школске године у наставни програм историје за девети разред основне школе и трећи и четврти разред гимназије уведен је садржај који се односи на период протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

- Новина ове године је и увођење веронауке у средње школе - истиче Малешевић.

Министар је подвукао да ће веронаука бити увођена постепено од првог разреда средње школе ове године, с тим да је ученицима понуђена алтернатива, а то је у првој и другој години култура религије, а у трећој и четвртој години етика.

ЋИРИЛИЦА

ГОВОРЕЋИ о најављеном закону, којим би ћирилица постала главно писмо у РС, Малешевић је рекао да српски језик и ћирилица представљају основ српског националног идентитета, те да би њихова заштита требало да буде главни циљ и задатак језичке политике РС.

Глас јавности / Новости / од 04.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR