Glas Javnosti

NOVINE U OBRAZOVANJU : Jedanaest srednjih škola dobija inovativne "Mejkers labove"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na konkursu za srednje škole iz cele zemlje, koji je u decembru raspisala Grupa za obrazovanje izabrano je 11 najboljih, koje će do kraja ove godine da dobiju "Mejkers labove" – učionice budućnosti za učenje, istraživanje i inovacije.

Ovim obrazovnim ustanovama će biti obezbeđeno mnogo toga: od renoviranja prostora, opremanja savremenom opremom do programa "Mejkers laba" koji unapređuju i inoviraju rad nastavnika i đaka, piše Politika.

Srednje škole koje su izabrane na konkursu su Tehnička škola u Knjaževcu, Šesta beogradska gimnazija, Prva beogradska gimnazija, Osnovna i srednja škola sa domom učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu, Prva kragujevačka gimnazija, Tehnička škola u Mladenovcu, Poljoprivredno-hemijska škola ,"Dr Đorđe Radić" u Kraljevu, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović" u Nišu, Medicinska škola "Dr Andra Jovanović" u Šapcu. Ove godine, "Mejkers lab" će prvi put dobiti i Srednja škola "Sezai Suroi" u Bujanovcu koja ima dvojezičnu nastavu, kao pilot projekat.

Krajem prošle godine, prve "Mejkers labove" u Srbiji dobile su Medicinska škola u Čačku, Školski centar "Nikola Tesla" u Vršcu, Zaječarska gimnazija i Tehnička škola "Rade Metalac" u Leskovcu. U postojećim "labovima" se uveliko odvija redovna nastava, ali i vannastavne aktivnosti poput razvoja učeničkih kompanija, naučnih sekcija i školskih klubova.


Na konkurs se, kažu organizatori, prijavilo 60 srednjih škola svih profila iz cele Srbije, a po rečima članova komisije koja je birala najbolje, vodilo se računa koje su škole pokazale najveći potencijal za inovativni rad sa svojim đacima i želju da ga usavrše u skladu sa privredom i naukom 21. veka. Pridružujući se mreži postojećih "Mejkers labova" izabrane srednje škole će dobiti podršku u budućem radu, nastavnici edukaciju i podršku, a đaci posebno znanje i sposobnosti u vannastavnim programima a sve u skladu sa interesovanjima i potrebama.

Podrazumeva se i povezivanje sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture i drugih relevantnih oblasti društva.

Inače "Mejker lab" je, zapravo, inovativni prostor, učionica budućnosti, uređen tako da inspiriše i đake i predavače da budu preduzimljivi, da eksperimentišu. Nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući više oblasti na jednom školskom času. Praktičnom primenom stečenog znanja, učenici su ohrabreni da svoje ideje pretvaraju u delo a upoznavanjem sa različitim oblastima stvaraju jasniju sliku o svojoj budućoj karijeri.

Od ove godine, projektu su se pridružile i prve kompanije, nacionalni partneri inicijative, koje se znanjem i proizvodima udružuju kako bi "Mejkers labovi" bili što kvalitetnije izgrađeni. Inače, Grupa za obrazovanje okuplja četiri organizacije sa misijom unapređenja obrazovanja u Srbiji, koje su se udružile kako bi zajedno pokrenule što relevantnije promene i pomogle pre svega nastavnicima i školama, da u učionice uđu znanje i iskustvo 21. veka, učenje kroz iskustvo, projekte i inovacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR