Glas Javnosti

POVREĐENI NOVINAR BETE OTKRIO: 'Pres letimitacija samo naljutila policiju'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novinar Bete Žikica Stevanović tokom protesta koji su održani u Beogradu dobio je veliki broj udaraca uprkos tome što se legitimisao kao novinar.

Stevanović se prisetio da su pripadnici MUP-a iz Bulevara kralja Aleksandra počeli, nešto pre ponoći, da potiskuju demonstrante u okolne ulice i da su ih bacivši suzavce, dalje potisnuli u park Tašmajdan, gde se i on u tom trenutku našao.

„Policija je počela da nas presreće. Svi smo bili građani u tom trenutku“, priča Stevanović, koji dodaje da je tada počeo da maše novinarskom legitimacijom i govorio da je novinar. „Čini mi se da ih je to još više razljutilo“, dodaje 21-godišnji novinar.

U situaciji kada su se čuli uzvici da ih ne tuku, njega je žandarm udario po glavi, zbog čega je refleksno počeo da pada na zemlju, ali i da bi im pokazao da ne pruža otpor. Ipak, navodi, nastavili su da ga udaraju, a on je izgubio pojam o vremenu. „Mislim da je trajalo 15 do 20 minuta“, priseća se novinar.

Dok je na zemlji, krvav, držao novinarsku legitimaciju u ruci, video je da mu prilazi još jedan pripadnik MUP-a, zbog čega je podigao glavu i počeo, ponovo, da maše njome.

„Mislio sam da će mi reći da zbog bezbednosti ostanem tu. Ipak, i on je nastavio da me udara. Rekao sam mu da sam novinar, a on me je opsovao“, navodi Stevanović.

Kolega sa portala Mondo i snimatelj iz Bete odvezli su ga u bolnicu.

„Umesto da se poštuju oni koji su izašli na ulice da izveštavaju šta se dešava, oni nas biju i onemogućavaju da radimo“, priča novinar i ističe da se u tome vidi pravi odnos društva prema novinarima – da novinari nanose štetu, a ne da su stub demokratije i njihov korektiv.

Tokom demonstracija sa kojih je izveštavao i u utorak, novinar navodi da je primetio i da su demonstranti onemogućavali reporterima televizije N1 da izveštavaju, ali i da su terali ekipu RTS-a zbog čega su oni bili primorani da se pomere. „Možda sam primer koji je isplivao zbog naročite brutalnosti. Iz njega se vidi da su granice pređene“, kaže Stevanović.

Nakon svega, Stevanović kaže da fotografije njegove krvave glave jesu poruka brojnim kolegama da pobegnu iz ove profesije.

(Izvor: UNS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR