Glas Javnosti

RAJIĆ: NOVI ZAKON O VODAMA UVODI KORUPCIJU NA MALA VRATA (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Izmenama Zakona o vodama vlast dobija mogućnost da favorizuje kompanije koje su bliske vlasti i ljudima na vlasti – kaže za “Glas javnosti” predsednik Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić.

Sa njim smo razgovarali o pomenutim izmenama zakona koje su iznenada ušle u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, usred letnje pauze u zasedanju Skupštine Srbije. Oko četrdeset nevladinih organizacija, među kojima i RERI, reagovalo je, tražeći da se predložene izmene hitno povuku jer su, kako su upozorile, višestruko opasne i protivustavne.

Navode da pri izradi ovog predloga nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi ovog akta od suštinskog značaja za očuvanje voda kao javnog dobra i ključnog resursa za sve građane Srbije.

Pomenutim izmenama se, kako upozoravaju, predviđa uvođenje mehanizma „neposredne pogodbe“ pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata – splavova. Značajno se, prema njihovoj oceni, menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem i dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima kao što je najvažnije javno dobro – voda.

-Ukoliko se izmene usvoje u ovoj formi, to znači da neće više biti nikakvog mehanizma za kontrolu vlasti, koja god to bila, nema više mehanizma da se kontroliše način na koji se upravlja vodnim resursima – ukazuje Rajić, sa kojim smo razgovarali dok je trajala vanredna sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu su bile upravo pomenute izmene Zakona o vodama. 

On smatra da je svest građana o važnosti očuvanja životne sredine i prirodnih resursa kao što je voda sve veća, da su to teme koje mogu da okupe i ujedine ljude, tako da ne isključuje proteste građana. RERI razmatra mogućnost podnošenja inicijative Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti ovakvog zakona. 

-Nadam se da ima pametnih ljudi koji će proceniti da nije ni u njiihovom interesu da rade zarad nekog sitnog ćara nekih lobi grupa i partikularnih interesa i pritisaka koji se vrše na njih – ističe naš sagovornik. Ceo razgovor možete pogledati u priloženom videu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR