Glas Javnosti

LAŽOVI! REM traži zabranu emitovanja spota Rio Tinto jer BESTIDNO VARAJU SRBE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji sve više organizacija i građana dižu glas protiv angažovanja kompanije Rio Tinto, a sada je REM podneo zahtev za zabranu oglašavanja oglasne poruke kompanije Rio Tinto- projekat "Jadar", koji se emituje na RTS, jer kako su u zahtevu naveli, smatraju da krši zakon o oglašavanju.

U zahtevu je navedeno da oglasna poruka, koja se poziva na mišljenja određenih naučnika, stručnjaka ili potrošača, da ona moraju biti potvrđena, dokumentovana i poverljiva, a kako navode ovo zakonsko pravilo je prekršeno. 

Oni su dalje naveli da smatraju da je  zakon o informisanju prekršen zbog toga što za projekat "Jadar" nije urađena Studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i to što projekat nije dobio dozvolu za eksploataciju. Takođe, prekršeno je i zakonsko pravilo kojim se zabranjuje podsticanje ili odobravanje postupaka koji su zabranjeni propisima o zaštiti životne sredine, kao i iznošenje neistinitih tvrdnji. 

 

REM smatra da je ovo zakonsko pravilo prekršeno, jer je navedeno da se Rio Tinto- projekat "Jadar", razvija sa najvišim ekološkim, bezbednosnim i zdravstvenim standardima. 

Podsetimo, kako je navedeno u prospektu rudarske kompanije Rio Tinto, jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svetu, „Jadar" je projekat istraživanja ležišta litijuma i bora svetske klase. 

 

Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije. Brojni ekološki aktivisti, kao i građani protive se ovom projektu, navodeći da može biti štetan za životnu sredinu.

(Glas javnosti) 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR