Glas Javnosti

NOVI SPISAK PREVARANATA NA MREŽAMA! Lažnjake uvaljuju kao originale, A SAD IZDAJU I APARTMANE U GRČKOJ!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Platila sam 180 evra za čizme, a dobila kopiju kada ne košta ni 20!

Napisala je samo jedna od prevarenih korisnica na svom Instagram profilu, koja je poručila obuću sa jedne stranice na ovoj društvenoj mreži. Jer, kada joj je stigla kopija i kada je pokušala da stupi u kontakt sa osobom koja ih je poslala, broj je bio blokiran, a stranica izbrisana. 

Broj građana koji su se žalili na prodavce sa društvenih mreža i to prijavili Udruženju potrošača i Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) svakodnevno raste. Ove organizacije juče su proširile listu neregistrovanih trgovaca, koji ne poštuju Zakon o elektronskoj trgovini, i za sada su objavljeni podaci o više od 150 instagram profila preko kojih su kupci prevareni.

Gotovo svi u Srbiji čuli su za slučaj mladića iz Beograda, Nenada Petrovića koji je još 2013. godine umesto noutbuka, koji je za 12.100 dinara kupio preko sajta jednog poznatog internet sajta, stigla - cepanica teška više od dva kilograma. Petrović je mogao samo da se uhvati za glavu i s narodom podeli priču o tome kako je prevaren.

Da ovo nije usamljen slučaj pokazuje i Bojan Andrović iz Desimirovca kod Kragujevca koji je naručio mobilni telefon preko jednog sajta za prodaju, nije ni sanjao da će biti brutalno izigran. Vešti prevarant mu je, umesto telefona, u paketu poslao parče betona i prodao mu ga za 9.500 dinara.

Prevaranti pokazuju da ljudska mašta nema granica, pa tako nude razne proizvode kako bi navukli kupce i došli do "lakog novca". Lakovernih, koji nasedaju na primamljive ponude, nažalost, sve je više.

Gotovo svi korisnici društvenih mreža na Instagramu i Fejsbuku primetili su određene proizvode, naizgled odlične, po niskim cenama, ni ne sluteći da se iza nekih stranica kriju potencijalni prevaranti.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA izdao je upozorenje za građane. Kako se navodi, oni moraju uvek prvo da se informišu o prodavcima i proizvodu pa tek onda da obave svoju kupovinu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Prevare-Ne preuzimanje paketa (@crna__lista)

Kako radi ova vrsta prevaranata?

1. Najčešće kupe Facebook ili Instagram stranicu sa mnogo pratilaca i lajkova

2. Ponuda proizvoda im je vrlo dobra, a najčešće cene su do 5.000 dinara

3. Profil, koji vodi stranicu je uvek lažan. Uglavnom naprave profil žene srednjih godina koja na profilu ima fotografije i sa porodicom ali su fotografije u 100 odsto slučajeva ukradene sa nekog stranog profila. Profil nije previše aktivan

4. Broj telefona je po pravilu uvek prepaid kupljen negde na trafici

5. Pojedini prevaranti su toliko razradili ovaj vid prevare da robu retko kada šalju sa iste adrese, to je lako jer pozivanjem kurirske službe može da se da bilo koja adresa, to može da bude neka zgrada sa puno stanova, pa se kurir sačeka ispred zgrade i preda mu se paket. Naglasi se da novac od paketa bude uplaćen postnet-om i onda se u bilo kojoj pošti može novac preuzeti

6. Prevaranti znaju da ne podležu krivičnom gonjenju ukoliko cifra ne prelazi 5.000 dinara. već gonjenje ide po privatnoj tužbi

7. Prevaranti oštećenom uglavnom pošalju nešto što nije naručeno, odnosno nešto što je veoma male vrednosti

Kako navode u NOPS-u, na žalost u slučaju onlajn kupovine robe od fizičkih lica odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive i organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, osim da ih upute na samostalni sudski postupak, odnosno privatne tužbe.

Zato su korisnici Instagrama napravili profil sa 500 objava sa fotografijama prevarenih korisnika koji su poručivali obuću, garderobu, torbe, nakit i ostale stvari koje se prodaju na ovoj mreži.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PREVARE NA INSTAGRAMU (@prevare_na_drustvenim_mrezama)

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PREVARE NA INSTAGRAMU (@prevare_na_drustvenim_mrezama)

 

Ovo su same neke od Instagram stranica koje prodaju kopije originala i za to uzimaju na stotine evra, a na profilima nude originale.

Pored ovih Instagram prevara, pojavio se i profil na Fejsbuku iza koga je stajao Slađan J. iz BiH koji je žrtve prevario tako što im se  predstavljao kao vlasnik apartmana u Grčkoj. Za ime profila birao je imena nepostojećih vila. Koristio je slike liksuznih i modernih smeštaja iz Grčke i Hrvatske proglašavajući ih za smeštaj u Pefkohoriju ili Haniotiju i izdavao ih po ceni od najmanje 45 evra po danu. A nakon izvršene transkacije kada bi se bližio datum putovanja, Slađan J. bi gasio telefon i brisao profil sa koga se oglašavao .

On je na ovaj način od jedne porodice uzeo čak 700 evra, a od druge dve po 450. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PREVARE NA INSTAGRAMU (@prevare_na_drustvenim_mrezama)

Kako se zaštititi

1. Proverite u Agenciji za privredne registre (APR) podatke o firmi - da li je firma aktivna, da li je u blokadi i kako posluje

2. Izguglajte proizvod proizvod koji vas zanima, kao i Fejsbuk ili Instagram stranicu koja ga prodaje

3. Čitajte komentare illi postove koji su napisani o stranici sa koje hoćete da kupite robu, kao i kakvi su komentari na samoj stranici

4. Ukoliko imate neku prepisku sa administratorima stranica obavezno napravite print skrin

5. Insisistirajte da proizvod opišu što bolje i preiznije

6. Ukoliko ste proizvod naručili, a dobili nešto sasvim drugo, pokušajte da na normalna način ugovorite povraćaj novca

7. Ukoliko se to ne desi obavezno slučaj prijavite policiji i to odeljenju za visokotehnološki kriminal ili Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR