Glas Javnosti

Novi Sad planira dodelu subvencija za bicikle

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grad Novi Sad planira i ove godine da dodeli subvencije za bicikle u okviru programa koji sprovodi Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Novosađani koji budu na konačnoj rang listi prijavljenih za subvencije za bicikle 2024. kupuju nov bicikl i potom pravdaju trošak računom kako bi dobili novac, prenosi portal 021.rs.

Subvencija je prošle godine iznosila 12.000 dinara za jedan bicikl.


Gradska uprava u Novom Sadu, kako je ranije pisala Nova ekonomija, na taj način pokušava da utiče na veću upotrebu ekološki prihvatljivijih oblika transporta.

Kao i u svakom ciklusu podele tako i za subvencije za bicikle, vlada veliko interesovanje za ove subvencije. Na konačnoj rang listi prošle godine bilo je 1.467 građana, a bilo je više od 9.000 prijava za svega četiri minuta.

Na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine navedeno je da se Novi Sad trudi kao i mnogi evropski gradovi da pronađe alternativne načine transporta, a jedan je vožnja bicikla u urbanim sredinama. Povećanjem broja bicikala direktno se utiče na smanjenje korišćenja motornih vozila i samim tim, kako navodi Gradska uprava, Novi Sad postaje čistiji grad za život.

- Projekat "Biciklom za čistiji grad", i dodela subvencija za bicikle, ima za cilj smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova, smanjenje gužvi u saobraćaju i istovremeno podstiče građane na zdravije životne navike - navodi se na sajtu novosadske Gradske uprave.


Glas javnosti/ N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR