Glas Javnosti

Novi Sad dobio novu ambulantu: Na raspolaganju 11 lekara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Brojni građani su došli već prvog dana u novu ambulantu, a dve žene su istakle kako im mnogo znači što sada imaju lekara i u ovom naselju

Ambulanta Doma zdravlja otvorena je na Vidovdanskom naselju u Novom Sadu. Novi objekat ima 1.046 kvadratnih metara i 62 prostorije.

- Grad je za ovaj objekat izdvojio 317 miliona dinara. Od toga je 207 miliona dinara za gradnju, a 110 za druge namene, među kojima je i 80 miliona dinara za opremu, a ostatak je za uređenje – rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Prema njegovim rečima, oko 17.000 stanovnika Vidovdanskog nasenja, Klise i Slane bare gravitira ka ovom objektu. U novoj ambulanti radiće 25 zdravstvenih radnika, od čega je 11 lekara.
- Od 2012. godine u zdravstvo grada uloženo je 11 milijardi i 300 miliona dinara – istakao je Đurić i dodao kako ostaje da se završi projektovanje ambulante u Veterniku, jer je to naselje koje raste.

 

Pomeranje rokova

Kako je naveo direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat gradnja ove ambulante na Vidovdanskom naselju trajala je oko dve godine, a dolazilo je i do pomeranja rokova. Kako je objasnio, oprema je nabavljana iz inostranstva, što je bilo otežano tokom korone, a i tokom oluje bila je oštećena fasada, pa su morali naknadno da nabavljaju ploče.

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" primarijus dr Veselin Bojat istakao je da se očekuje kako će u novoj ambulanti biti pruženo 220.000 usluga, a naveo je i da su obezbeđena tri vozila za patronažu, laboratoriju i kućno lečenje.

- U prizemlju ambulante je pedijatrija, kao i prostor za laboratorijsko uzorkovanje. Na spratu su opšta medicina, dve stomatološke ordinacije, dve ginekološke ordinacije, a u jednoj od tih ginekoloških ordinacija je najsavremeniji ultrazvuk, kao i ginekološka stolica za osobe sa invaliditetom – naveo je dr Bojat.


Građani zadovoljni

Brojni građani su došli već prvog dana u novu ambulantu, a dve žene su istakle kako im mnogo znači što sada imaju lekara i u ovom naselju.

- Do sada smo išli u ambulantu na Klisi, a tamo je uvek gužva. Sada ovde mogu da dođu i stanovnici Malog Beograda, Slane bare, Vidovdanskog naselja i Klise – rekla je jedna sugrađanka.

Dr Bojat je istakao da su od perioda korone primili 60 mladih lekara, te da je 13 odsto lekara na specijalizaciji.

- Pri kraju specijalizacije pedijatrije je četvoro lekara, a sada je još troje njih krenulo za specijalizaciju. Svest mladih lekara se menja i oni sada dolaze i u Dom zdravlja – istakao je dr Bojat.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR