Glas Javnosti

NOVI PROTEST: Znače li vam nešto MINISTRE ŠARČEVIĆU 2278 potpisa NASTAVNIKA I GRAĐANA Rakovice protiv VAŠE PARTIJSKE DIREKTORKE 

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pod sloganom na velikom transparentu “ Ne damo Ivu” i sutra, u petak 2. oktobra, održaće se  nova protesna šetlnja, od Japanskog parka do opštine Rakovica, u organizaciji Saveta Roditelja za podršku zaposlenima u školi "Ivo Andrić",  kako bi odbranili ubedljivu odluku Nastavničkog veća i Školskog odbora da im direktorka bude koleginica i omiljena nastavnica srpskog jezika, Dragana Dejanović Kovaćević, a ne nametnuti partijski kadar kroz v.d. direktora od strane lokalnih političara. A najavili su već i novi protest, sledećeg petka 9. oktotobra u 12 časova, tada im je Dan škole i “proslaviće” ga ispred svoje opštine Rakovica!   

Osnovna namera i sutrašnje protesne šetnje, kako tvrde organizatori, biće  da se vlasti u opštini Rakovica podsete na nedavno im predati drugi primerak peticije sa 2.278 potpisa nastavnika, roditelja i građana za podršku zaposlenima u školi "Ivo Andrić" i njihovom pravu da izaberu direktora po regularnim uslovima a ne partijskoj samovolji lokalne vlasti. Inače, original ove peticije još pre više od tri tri nedelje Savet roditelja škole “Ivo Andrić” predao je predstavnicima Ministarstva prosvete, ali se minstar  Mladen Šarčevič i dalje ne oglašava o tome.

Prethodna protestna šetnja prosvetnih radnika, roditelja i građana održana je pre dvadesetak  dana, a kako sazanajemo od nastavnika ne mogu češće zbog zakonskih pravila o prijavama za održavanje protesta, poentirala je njihovim kreativnim transparentima i urnebesnim igrokazom “Kad porastem biću VD”, duhovitom aluzijom na tada još desetomesečnu bahatost političara iz lokalne samouprave, a uređeni snimak tog događaja je još uvek hit na Jutjubu. Prosvetni radnici su tako, opet, zablistali kreativnošću ali umesto u učionici primorani su bili da to rade na ulici. 

Novi performans spremili su i za sutra, uz jasne poruke ministru Šarčeviću i lokalnim moćnicima  da neće odustati u borbi protiv njihove samovolje.

- Interesantno da ni opštini Rakovica, ni Ministratsvu prosvete ništa ne znače 2.278 potpisa koje smo predali uz peticiju što samo pokazuje da škola kao institucija nije važna nikome, već samo reaguju kad treba postaviti direktora ili v.d. direlktora. Očigledno nam se interesi razlikuju . I  sledećeg petka , 9. oktobra u 12 časova, biće šetnja do Opštine, tada je naš Dan škole i  proslavićemo ga sa lokalnom zajednicom! - gorko se našalila na svoj račun, u izjavi za Glas javnosti, Sandra Radovanović, predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u osnovnoj školi " Ivo Andrić". 

Osnovna škola “Ivo Andrić” iz Rakovice je promovisana u jednu od deset najboljih škola u Srbiji, a takođe njenih desetak nastavnika, kao uzorni predavači, snimalo je emisije za onlajn  nastavu koju svi đaci u državi prate preko Radio-televizije Srbije.To se, izgleda, jedino ne sviđa lokalnim partijskim funkcionerima koji im, sada već, 11 meseci nameću volju rešenjima v.d. direktora, dok ministar prosvete, Mladen Šarčević, okreće glavu od ovog poroblema, iz samo  njemu znanih razloga.  Za ovo vreme, od početka školske godine, novopostavljena v. d. direktorka, koju je nametnula lokalna vlast, jedino im je rekla, baš ono što i medijima: “Pustite de ma radim, ja ovde nisam sama došla!?!” Sa njom zaposleni komuniciraju samo “po službenoj dužnosti”, ako baš mora, kako kažu. Svima je jasno da sve ovo nema nikakvog opravdanog smisla, jer svi trpe od đaka do prosvetnih radnika, ostaje im nada da neće moći još dugo tako. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR