Glas Javnosti

Protest meštana protiv gradnje hidroelektrane: Nećemo dozvoliti dalje uništavanje Planske reke, ovo je naš ekološki raj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Oko 40 meštana i aktivista Lokalnog fronta danas se okupilo da izraze protest protiv gradnje hidroelektrane na Planskoj reci

Poslata je poruka da se neće dozvoliti dalje uništavanje Planske reke i da neće biti gradnje MHE.

Sa protesta je poslato upozorenje da investitori MHE, nisu dobrodošli na Planskoj reci.

„Ovo je naš ekološki raj. Ovde žive zajedno ljudi, pastrmke, rečni rakovi, orlovi, vukovi, medvedi i ostali živi svet. Branićemo složno Plansku reku, do kraja“, poručili su na današnjem skupu aktivisti i meštani koji su se okupili u centru sela Kovači.

Podsetimo, gradnja je ugrozila reku i netaknutu prirodu na obroncima Kopaonika. Zbog gradnje, investitor je uzurpirao privatne parcele koje se nalaze pored rečice. Vlasnici parcela kažu da je investitor bez njihove saglasnosti započeta gradnja kroz više od dvadeset privatnih poseda, kroz koje je planirano da prođe trasa cevovoda. Napominju da su podneli prijavu nadležnim inspekcijama, ali da građevinska inspekcija još uvek nije sačinila kompletan izveštaj.

Investitor Stefan Milojević je ranije izjavio da poseduje dozvolu za gradnju, i da će vlasnicima parcela nadoknaditi štetu.

Planska reka je jedna od nekoliko preostalih netaknutih prirodnih staništa potočne pastrmke i potočnog raka, koji su strogo zaštićene vrste. Područje vodozahvata i veći deo toka Planske reke nalazi se u "Predelu izuzetnih odlika Željin", nedaleko od Jošaničke Banje, a on predstavlja režim zaštite trećeg stepena. U njemu je zabranjena gradnja bilo kakvih
vodozahvata i hidroenergetskih objekata.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR