Glas Javnosti

NOVI PATRIJARH ne sme da pristaje na trule kompromise, MORA DA SAČUVA jedinstvo SPC i odbrani pravoslavlje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavni publicista i profesor književnosti Vladimir Dimitrijvić ocenio je da bi novi srpski patrijarh trebalo da bude neko ko će da očuva jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i Kosovo i Metohiju.

- Bez toga budući patrijarh neće moći da ispuni svoju funkciju.U situaciji u kojoj se danas nalazi SPC koja je na udaru sa raznih strana, moramo imati patrijarha koji je čovek velike molitve,pobožan, čestit i koji nije spreman na trule kompromise. Istovremeno, on bi trebalo da bude fleksibilan i da shvati epohu u kojoj živimo, kako bi uspeo da sačuva jedinstvo SPC i srpskog naroda - rekao je Dimitrijević za "Glas javnosti".

On je naveo da je stanje u svim pomesnim pravoslavnim crkvama složeno i da postoji raskol koji je izazvao carigradski patrijarh Vatrolomej priznavanjem autokefalnosti šovinističke kvazi crkve u Ukrajini".

Foto:Privatna arhiva

-Pored toga imamo i stalnu navalu rimskog pape na pravoslavlje. Papa je objavio poslanicu koju je potpisao nagrobu Franje Asiškog i u kojoj govori da je neophodan novi svetski poredak, pri čemu moramo prihvatiti migrante i totalitarnu ekologiju. Cela poslanica , objavljena početkom  oktobra ove godine, koja nosi naziv "Tutti fratelli" , što znači da samo "svi braća" usmerena je na novi svetski poredak i stvaranje takozvane globalne etike: Papa sebe sve više smatra vođom
univerzalne religije - objašnjava Dimitrijević.

On ocenjuje da je ta poslanica  "posebno opasna za nas , jer se najednom mestu poziva na poslanicu Hrvatske biskupske konferencije iz 1995. godine u kojoj su Srbi, Hrvati i Muslimani pozivani da jedni drugima praštaju, da se vole i uvaže međusobne žrtve"

-Kada je 1. maja 1995. izdata ta poslanica,odigravala se istovremeno akcija "Bljesak" u kojoj su Srbi ubijani i proterivani sa svojih ognjišta. Sada se na tu licemernu poslanicu poziva poglavar Katoličke crkve sa namerom da nas prevari lažnom ljubavlju i tolerancijom, krene na Beograd, a onda preko Beograda dođe i do Moskve- smatra Dimitrijević. 

On upozorava da je "važno da pravoslavni narodi budu svesni toga"

.-Papa će pokušati preko ekumenista u pomesnim pravoslavnim crkvama da nastavi da širi ideologiju sebe kao vođe univerzalne religije. Zato je važno da naša crkva za novog  patrijarha dobije čoveka koji će je ujediniti i sačuvati - istakao je Dimitrijević.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR