Glas Javnosti

NOVI PAD CENA: Cene gasa u Evropi najniže od sredine 2021. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropske cene gasa pale su na najniži nivo od sredine 2021. godine, prenosi Bilten, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg. Novi pad nadovezuje se na već umanjene terminske cene gasa za dve trećine ove godine, a četiri puta ispod onih iz maja prošle godine, kada su zemlje bile prisiljene da ožive proizvodnju uglja kako bi svetla ostala upaljena nakon što su smanjene ispo

Bilo je i zabrinutosti oko nestašica i hoće li Evropa moći da izgradi nove skladišne kapacitete gasa pre zime. Sada su zalihe iznad proseka i mogle bi se čak napuniti tokom leta i pre roka. Referentne terminske cene na tržištu u Holandiji pale su osam nedelja zaredom i ispod su 25 EUR po megavat satu, najniže od maja 2021.
Tome je pomogao i povećani uvoz tečnog prirodnog gasa, kao i relativno blaga zima. Rezerve su gotovo na nivou od 67%, u poređenju s petogodišnjim prosekom od oko 50%.

Ekonomska kriza takođe ima ulogu u smanjenju potrošnje energije. Oporavak Kine izgubio je zamah, evropska proizvodnja je u dubokom padu, a Nemačka je neočekivano pala u prvom tromesečju, ulazeći u recesiju.

Glas javnosti/B06S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR