Glas Javnosti

NOVE MERE ZA VRTIĆE: Karantin za svu decu u čijoj grupi ima dvoje pozitivnih, evo šta se još MENJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za sprečavanje širenja novog korona virusa navode se četiri nove mere za vrtiće i predškolske ustanove.

U izmenama dopune Predloga postupka Postupka sa bliskim kontaktima osobe obolele od kovida stručno metodološkog uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa navode se četiri nove mere za vrtiće i predškolske ustanove, prenosi Kurir.

Ukoliko se u vrtićima i predškolskim ustanova pojavi potvrđen slučaj kovida predlažu se sledeće mere:

1. Od mere zdravstvenog nadzora na pojavu infekcije uzrokovane virusom kovida u uslovima karantina u kućnim uslovima izuzimaju se deca kija su preležala kovid (dokaz pozitivan PCR ili antigenski test ne stariji od 210 dana ili pozitivan rezultat serološkog testiranja na kovid Protein (RBD) Imunoglubinne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja pri čemu testiranje mora biti izvršeno u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi u javnoj svojini.

2. Mera karantina se određuje za svu decu koja nisu preležala kovid, a deo su grupe u kojoj su prijavljena dva potvrđena slučaja kovida u periodu od sedam dana.

Unsplash/Sama Hosseini

3. Dužina trajanja mere karantina u kućnim uslovima se za decu koja borave u vrtićima i predškolskim ustanovama skaćuje na period od pet kalendarskih dana bez mogućnost skraćenja

4. Pooštriti kontrolu od strane rukovodstva ustanove u primeni preporučenih preventivnih mera u vrtićima i predškolskim ustanovama, sa posebnim osvrtom na češće provetranaje prostorija prirodnim putem (minimalno 30 minuta pre dolaska dece u ustanovu i na svaih sat vremena po 10 minuta) redovnim i adekvatnim održavanjem higijene prostoira posebno igračaka, održavanje higijene ruku dece i zaposlebnih , smnjnjem veličine grupa (ukoliko je moguće obezbediti po detetu minimalnih četiri metara kvadratna), promovisati vakcinaciju kod zaposlenih i roditelja, obavezno nošenje maski za zaposlene i roditelje – navodi se u izmenama Predloga.

BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništava

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR