Glas Javnosti

Nove mere: Kruševac proglasio vanrednu situaciju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Usled pogoršanja epidemiološke situacije, Štab za vanredne situacije Kruševca doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji tog grada.

Odluka je doneta u skladu sa predlogom Zavoda za javno zdravlje Kuševac, a donete mere stupaju na snagu u sredu, u sedam sati.

Propisana je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

Takođe, zabranjuje se organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice...)

Ograničava se rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela- hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, sala za organizvanje proslava, dečjih igraonica) na teritoriji ?ruševca, a predlaže se da objektima te vrste ograniči radno vreme na period od sedam do 20 sati.

Kako se navodi, rad ugostiteljskih objekata treba prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima.

Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavice, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna.

Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češhe sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.

U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od dva metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).

U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od dva metra ispoštovala.

Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većer broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza, a broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost međy njima od najmanje jedan metar.

Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.

Propisuje se i zabrana rada otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Wellneš centara.

Preporuka je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva, a preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više od pet osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

U verskim objektima, i prilikom verskih obreda ( krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.

Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitneš-centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju - minimum jednom dnevno odgovarajuhim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Srbije.

Preporuka da se u stambenim zgradama (upravnici) sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

Takođe, preporuka javno komunalnim preduzećima je da sprovode što češće (minimum jednom dnevno) pranje ulica i javnih površina uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarsva zdravlja.

Nadzor nad sprovođenjem propisanih mera vršiće Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Komunalna inspekcija, navodi se u zaključcima sa sednice Štaba.

Izvor: B92 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR