Glas Javnosti

NOVE IZMENE ZAKONA POSLE SAMOUBISTVA MLADIĆA IZ LAKTAŠA : Rigidne mere koje važe za sve

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mladen Dulić (22), mladić iz Laktaša prošle godine je izvršio samoubistvo jer nije mogao da podnese brutalno iživljavanje na društvenim mrežama

Vlada RS utvrdila je danas Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, propisano je novo krivično delo neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

Nacrt je danas donela Vlada RS, a kako kažu nakon tragičnog događaja samoubistva mladića zbog objavljivanja snimka i ismejavanja na društvenim mrežama, iz oktobra 2022. godine, utvrdila se potreba da se takvo ponašanje sankcioniše, piše Srpskainfo.


Propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera, bez pristanka osobe koja je prikazano na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo da ima štetne posledice po lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine.

Ako je usled dela teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posledice, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 10 godina, saopšteno je iz Biroa Vlade.

Nacrtom zakona vrši se usklađivanje zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom te se na novi način propisuje krivično delo polno uznemiravanje i novo krivično delo zloupotreba fotografije i video zapisa polno eksplicitnog sadržaja.

Ovim izmenama propisuju se i krivična dela protiv časti i ugleda, isključenje protivpravnosti kod ovih krivičnih dela i gonjenje za krivična dela protiv časti i ugleda.

Takođe se vrši izmena zakonodavstva kod krivičnog dela krađa električne energije ili toplotne energije ili prirodnog gasa, promena porodičnih prilika i povreda ugleda suda.

Podsetimo, Mladen Dulić (22), mladić iz Laktaša prošle godine je izvršio samoubistvo jer nije mogao da podnese brutalno iživljavanje na društvenim mrežama nakon što je na društvenim mrežama osvanuo njegov snimak sa navodnog razgovora za posao.

Nesrećnog mladića snimao je radnik pumpe, a mladić se pre samoubistva
 obratio za pomoć policiji i prijavio ugrožavanje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR