Glas Javnosti

NOVE CENE REGISTRACIJE VOZILA: Smanjenje za STARE AUTOMOBILE, evo i koliko!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga.

Ovo, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000 cm³ brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila S tim u vezi, ukazala se potreba da se kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika.

Navedenim izmenama i dopunama predloženo je da se umanji poresko opterećenje za ta vozila starosti preko pet do dvadeset godina.

Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20% od propisanog iznosa poreza.

Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine.

Obračun je izvršen polazeći od iznosa poreza koji se plaća u 2021. godini. U decembru 2021. izvršiće se usklađivanje iznosa poreza koji se plaćaju u 2022-oj godini, indeksom potrošačkih cena za prethodnih dvanaest meseci, prema podacima republičke organizacije nadležne za poslove statistike.

Zbog toga će doći do izmene iznosa poreza koji se plaća nakon umanjenja tako usklađenih iznosa poreza po osnovu starosti vozila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR