Glas Javnosti

NOVO MULJANJE VLASTI: Šta se krije iza gašenja seoskih škola?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nove izmene zakona iz oblasti obrazovanja koje je donela vladajuća stranka vode gašenju škola u malim naseljenim mestima.

Kako upozoravaju iz DS,ove izmene zakona će omogućiti stranim kompanijama kao što je Rio Tinto da lakše dođu do potrebnog zemljišta.

Član Resornog odbora za obrazovanje DS Milan Jevtić rekao je da izmenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju nastava od petog do osmog razreda može biti organizovana i u kombinovanom odeljenju i da to znači da će u školama sa malim brojem učenika, u istom odeljenju sedeti učenici iz čak četiri različite generacije.

- Ti razredi imaju različite programe, nastavne predmete, pa čak i različit fond časova istih nastavnih predmeta. Ovakvom nastavom učenicima u manjim sredinama će biti uskraćeno kvalitetno obrazovanje. Shodno tome, bojim se da je krajnji cilj ovakve izmene zakona gašenje većine takozvanih područnih škola - isturenih odeljenja matičnih škola - objasnio je Jevtić, a prenela Politika.

On je takođe naveo da se DS oštro protivi nameri SNS-a, jer će sela koja već izumiru, bez škola biti sigurno izbrisana sa karte Srbije, tako da će brojne kompanije moći lakšeda dođu do zemlje, jer "gde nema škole i obrazovanja, nema ni života".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR