Glas Javnosti

NOVA ZARAZNA BOLEST SVE BLIŽA SRBIJI: Batut izneo najnovije podatke za našu zemlju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi tip akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece, koji se pojavio u više od 20 zemalja sveta, još uvek nije potvrđen u Srbiji, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Batut je početkom maja svim zdravstvenim ustanovama prosledio dopis da u najkraćem roku prijave, ukoliko imaju i najmanju sumnju na novu vrstu bolesti koja napada jetru kod dece. U dopisu su precizno navedene i sve neophodne laboratorijske analize koje je potrebno uraditi, kao i svi simptomi koji se javljaju usled akutnog virusnog oboljenja jetre, prenosi Euronjuz.

- Ni za jedno dete još uvek nema potvrde da se radi o verovatnom slučaju, na osnovu definicije slučaja, niti ima epidemiološki povezanih slučajeva. U toku su laboratorijska ispitivanja, kako za određene viruse koji dovode do navedenog zdravstvenog stanja (tzv. hepatotropni virusi), kao i odgovarajuće toksikološke analize - kažu u Batutu.Za sada je u svetu registrovano oko 230 slučajeva akutnoh hepatitisa kod dece, a bilo je i oko 50 sumnjivih slučajeva. Lekari iz sveta koji su imali male pacijente sa misterioznim hepatitisom rekli su da se kod dece javljaju povraćanje, blagi bolovi u stomaku, dijareju, groznicu. Ono što dodatno pali alrm je žutilo očiju i kože.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR