Glas Javnosti

NOVA PRAVILA: Da li će i kako novi turistički vaučeri sa vodenim žigom sprečiti eventualne zloupotrebe?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je javnu nabavku za izradu dizajna i štampanje turističkih vaučera sa vodenim žigom i zaštitom od falsifikovanja u cilju da se smanji mogućnost zloupotreba

Iz udruženja Moja Srbija smatraju da su ovakve zloupotrebe marginalna pojava, a iz turističke inspekcije dodaju da kazne za građane za ovakve prekršaje idu i do 350.000 dinara, a za pravna lica i do 800.000, navodi Danas.

Ono što je bilo upitno jeste zašto je Ministarstvo turizma ovom javnom nabavkom poručilo 60.000 vaučera, dok je nedavno u promet pušteno 100.000.


- Prema važećem ugovoru koje Ministarstvo turizma i omladine ima sa Zavodom za izradu novčanica od 4. jula 2023. godine, preostala su sredstva za štampu 40.000 vaučera. Stoga će se ta sredstva koristiti za štampu novoodobrenih vaučera, što znači da će biti odštampano svih 100.000 - objašnjavaju iz Sektora turističke inspekcije Ministarstva turizma i omladine za Danas.

Oni pojašnjavaju i na koji način će ovi novi vaučeri sprečiti potencijalne zloupotrebe.

- Vaučeri koje štampa Zavod za izradu novčanica su personalizovani, dakle sa ličnim podacima o korisniku vaučera i podacima o ugostiteljskom objektu u kome se mogu iskoristiti. Kao takvi, imaju visok nivo zaštite, a svaki eventualni falsifikat, nesporno upućuje na izvršenje krivičnog dela - naglašavaju iz ovog sektora.

Kako dodaju, turistička inspekcija obavlja pojačan inspekcijski nadzor u delu poslovanja ugostitelja, koji su se prijavili na listu za subvencionisano pružanje usluga smeštaja.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR