Glas Javnosti

NOVA PRAVILA ČEKAJU VOZAČE NA TEHNIČKOM PREGLEDU: Evo koja vozila OD SADA neće moći da prođu TEHNIČKI PREGLED!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema prvim procenama, više od 100.000 vozila neće moći da se registruje zbog nepropisne količine izduvnih gasova, tačnije - zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka ovog uređaja.

Prema pravilniku o tehničkim uslovima, vozila moraju imati katalizator ako su sa njim proizvedena, što znači da katalizator kao i DPF ne treba naknadno ugrađivati na automobile koji ih nikada nisu imali.

Mnogi vlasnici nisu sigurni da li je njihov automobil proizveden sa katalizatorom ili DPF-om.

Profesor Dragan Knežević sa Katedre za motore Mašinskog fakulteta u Beogradu kaže da se to da li vozilo ima sistem naknadnog tretmana izduvnih gasova može proceniti na osnovu njegovog godišta, piše Kurir.

"Euro 1 norma je uvedena u januaru 1992. godine, pa Euro 2 norma 1995, a Euro 3 2000. godine, odnosno 1998. i 1999. kod nekih proizvođača, tako da je kod nas kritična ta Euro 3 norma, gde sva vozila sa benzinskim motorima imaju katalizatore, vozila sa dizel motorima imaju oksidacione katalizatore, ali retko koje vozilo ima filter čestica odnosno DPF", objašnjava Knežević.

Kaže da je 2005. godina uvedena norma Euro 4, kod koje sva vozila sa benzinskim motorima imaju katalizatore, vozila sa dizel motorima oksidacione katalizatore i skoro svi de-pe-ef osim najslabijih verzija dizel motora.

"Euro 5 vozila od 2009. godine imaju kompletan sistem naknadnog tretmana, osim nekih najslabijih dizel motora. Euro 6 norma je uvedena 2014. godine i ta vozila imaju kompletan sistem", ističe Knežević.

Vozila koja su napravljena sa katalizatorom i DPF filterom moraju da ga imaju na tehničkom pregledu. Vizualnim putem se proverava da li je katalizator na svom mestu.

Automobili koji su proizvedeni sa katalizatorom, a nemaju ga, neće proći tehnički pregled.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP