Glas Javnosti

NOVA POLITIČKA KOREKTNOST: Pravda za manjine ili teror nad kulturnim identitetom (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sada kada je kolumnista Njujork tajmsa zatražio od produkcijske kuće “Vorner bros” da zauvek raskrsti sa "francuskim crtanim ljubavnikom" Pepe le Tvorom jer svojim ponašanjem opravdava seksualno uznemiravanje zapitajmo se dokle može da ide teror političke korektnosti.

Produkcijska kuća „Dizni” je ranije ove godine već odlučila da povuče svoje legendarne crtane filmove „Petra Pana”, „Mazu i Lunju”, „Damba”, „Knjigu o džungli” i „Mačke iz visokog društva” sa svoje platforme, zbog, kako su navodili, podsticanja rasističkih, politički nekorektnih i neprihvatljivih stereotipa.

Nameće se pitanje kako bi se doslovna primena političke korektonsti kod nas sprovela. Da li bi smo u kafani smeli da naručimo tradicional “Evo banke Cigane moj” ili Tozovčevu “Ovamo, Cigani zauzmite mesto”. Da li je došlo vreme kada ćemo cigansku muziku izbrisati iz našeg kulturnog identiteta, ostaje da se vidi.

Sa druge strane čak i Balašević za koga su se svi mediji u regionu složili da zaslužuje kultni status u jednoj pesmi “Namćor ” kaže ”E, ne volem, Sve te lezibejke, da prostite
Proročice, travestite. Nek' mi gospon-dame ne zamere”.

Ovaj trend nije zaobišao ni klasike svetske književnosti pa je u jesen prošle godine u Francuskoj, a i širom Evrope izuzev u Španiji i Grčkoj, izašlo novo izdanje kultnog krimi-romana Agate Kristi „Deset malih crnaca“ sa izmenjenim naslovom „I ne osta nijedan “. Nameće pitanje da li bi roman Vidoe Podgoreca “Belo Ciganče” ikad postao klasik školske lektire za peti razred da je kreirana po nemilosrdnoj mašini nove političke korektnosti.  

Sa druge strane postavlja se pitanje da li bi smo ikad gledali ruski klasik “Cigani lete u nebo” nastao po priči Makisma Gorkog i da li bi “Familija” ikad snimila hit “Mala grupa pedera”, a Bora Đorđević i njegova "Riblja Čorba" ikad zapevali “Draga ne budi preder”?

Kod nas ovaj trend još nije uzeo maha izizev među jezičkim stručnjacima bliskim nevladinom sektoru koji insistiraju da se neka zanimanja, koja su kod nas ustaljeno muška, pišu u ženskom rodu. Tako je ženska osoba koja se bavi pishologijom postala psihološkinja, a astrolog – astrološkinja.  

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR