Glas Javnosti

NOVA ODLUKA: Srpski notari uskoro će moći da overavaju dokumenta izdata u EU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, odlučeno je u Briselu.

Pristup toj platformi omogućiće proveru svakog dokumenta overenog u bilo kojoj notarskoj kancelariji EU i obrnuto. Šta to konkretno znači za građane i kada će upotreba platforme zaživeti,je govorio predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.
Srbislav Cvejić prednosti platforme objašnjava konkretnom primeru.

- Notar iz Srbije moći će da proveri punomoćje overeno u EU a tiče se prometa u Srbiji tako što će stupiti sa kolegom iz Unije koji će ga obavestiti da li je taj dokument overen u toj kancelariji i da li je još važeći i obrnuto - objašnjava predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.
Time će se sprečiti mogućnost falsifikovanja kao što su dokumenta poput nasledničkih izjava.
Cvejić navodi da će pored punomoćja i nasledničkih izjava koje se najčešće traže, javni beležnik če imati uvid u privredne registre, što je, napominje, jako bitno za poslovanje.
Ukazuje na to da će građani Srbije moći da overe neki dokument koji je izdao notar u Evropskoj uniji, odnosno da overe kopiju.
- Na ovaj način mi ćemo moći da stupimo u kontakt sa kolegama iz Evropske unije i da vidimo da li je taj akt zaista izdat, čime sprečavamo falsifikovanje - kaže Cvejić navodeći da će pristup platformi imati naši i notari iz zemalja članica EU.
Predsednik Javnobeležničke komore Srbije napominje da je potrebno neko vreme da se stvore neki tehnički uslovi kao što je organizacija obuke za upotrebu platforme.
- S druge strane, potrebno je i da se otvore nalozi za javne beležike, ali je to mali deo posla u odnosu na ono šta smo mi do sada preduzeli u poslednjih nekoliko godina - navodi Srbislav Cvejić.
Cvejić očekuje da platforma zaživi za nekoliko meseci.
Prema njegovim rečima, notari su pre platforme imali velike probleme prilikom provera dokumenata iz EU.
- Najčešće se to odvijalo putem mejla, ali pored toga imali smo probleme, jer nismo imali dostupne podatke o kolegama iz Unije. Na ovaj način taj problem ćemo prevazići i postojaće mogućnost da u realnom vremenu proverimo te podatke - objašnjava Cvejić.
Javno beležništvo u Srbiji postoji tek deset godina, a Srbija je poslednja u regionu uspostavila notarski sistem.
- Prevalili smo zaista dug zaista i težak put u uspostavljanju javnog beležištva. Uspeli smo da za ovo kratko vreme steknemo veliko poverenje građana - ocenjuje Cvejić.


Glas javnosti/ D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR