Glas Javnosti

Nova metoda projektovanja zgrada sprečava katastrofalna urušavanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraživači sa ICITECH-UPV Politehničkog instituta u Valensiji razvili su novi metod projektovanja zgrada koji značajno smanjuje rizik od katastrofalnih urušavanja. Ovaj metod je osmišljen da unapredi otpornost zgrada tako što ograničava urušavanje samo na deo strukture koji je pretrpeo oštećenje, čime se štiti ostatak objekta.

Prema rečima istraživača, trenutno se projektovanje fokusira na poboljšanje povezanosti između komponenti strukture. U slučaju oštećenja jedne komponente, teret se preusmerava na ostatak strukture. Međutim, ova tehnika može povećati rizik od progresivnog rušenja nakon većih oštećenja, što može dovesti do potpunog urušavanja zgrade, kao što se dogodilo u Penikoli (2021) i Abadanu (2022).
Novi metod dizajna, koji je objavljen u časopisu Nature, koristi koncept strukturalnog osigurača, slično kao što električni osigurač štiti elektromrežu.

Nirvan Makond, jedan od autora studije, objašnjava da ova tehnika omogućava izolaciju oštećenih delova zgrade kako bi se sprečilo širenje većih oštećenja kroz celu konstrukciju.
Time se obezbeđuje strukturalni kontinuitet u normalnim uslovima, ali se segmentira kada je neizbežno širenje oštećenja, smanjujući opseg oštećenja i sprečavajući potpuno rušenje.
Testiranje na zgradi potvrdilo je efikasnost ovog metoda, čineći ga prvim rešenjem protiv širenja urušavanja koje je testirano i verifikovano u punom obimu. Očekuje se da će primena ovog metoda minimalno ili nimalo uticati na troškove izgradnje, jer koristi konvencionalne građevinske materijale.
Ova revolucionarna metodologija je deo projekta Endure, u okviru kojeg je u junu 2023. godine sproveden test na zgradi u punom obimu kako bi se validirala njena efikasnost. U testu je veliko inicijalno oštećenje izolovano u jednom delu zgrade, sprečavajući širenje na celu strukturu.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR