Glas Javnosti

NOVA ERA ZA TURSKU: U Turskoj otvoreno najveće podzemno skladište gasa u Evropi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povećanjem kapaciteta skladišta prirodnog gasa u Silivriju, u Istanbulu, Turska sada poseduje najveće skladište gasa u Evropi.

U Silivriju je juče organizovan program povodom završetka projekta povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa, na kojem se obratio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Povećanjem kapaciteta Silivri je postao najveće podzemno skladište gasa u Evropi - rekao je Erdogan, prenosi portal Ekapija.


Naglasio je kako je Turska danas, sa energetskim uslugama koje pruža svojim građanima i industriji, kad se posmatra snabdevanje, 17. zemlja u svetu.

Kapacitet podzemnog skladišta Silivri povećan je sa 3,2 milijarde na 4,6 milijardi kubnih metara, na osnovu čega će moći da podmiri približno osam posto godišnjih potreba Turske za prirodnim gasom (Kemal Zorlak – Anadolu Agency)


- Ulazimo u novu eru u kojoj ćemo svoju zemlju dovesti do vrha ubirući plodove truda koji smo uložili u poslednjih 20 godina - rekao je Erdogan i dodao:

- Cilj nam je da našu državu što pre transformišemo u globalni centar u kojem će se određivati referentna cena prirodnog gasa. Odredili smo našu energetsku viziju za smanjenje naše spoljne zavisnosti od primarnih resursa sa 71 na 13% do 2053. godine.


Nakon povećanja kapaciteta, skladište će moći da zadovolji približno osam posto godišnjih potreba Turske za prirodnim gasom.

Potrebe objekta za električnom energijom će podmirivati vetroturbina instalisane snage 4,2 megavata. Skladišni kapacitet povećan je sa 3,2 milijarde na 4,6 milijardi kubnih metara.

Dnevni povratni proizvodni kapacitet povećan je sa 28 miliona na 75 miliona kubnih metara, preneo je Biznis Info.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR