Glas Javnosti

Нова депонија до октобра: У току радови на изградњи рециклажних постројења за будућу прераду отпада у Винчи

Društvo
Autor: Novosti.rs/foto: pixabay

Простор у Винчи биће прекриван засадима биљака

На Градској депонији у Винчи у току су радови на изградњи нових рециклажних постројења и санитарне депоније, који су почели крајем прошле године и требало би да буду завршени до октобра. У плану је и изградња комбинованог постројења за производњу енергије из отпада чији ће радови бити готови до јула 2022. године. Вредност инвестиције коју финансира приватни партнер на основу закљученог Уговора о приватно-јавном партнерству са конзорцијумом СУЕЗ у фази изградње је око 330 милиона евра.

Изградњом нове санитарне депоније свака депонијска ћелија садржаће одговарајуће непропусне слојеве. Они ће се затварати по испуњењу капацитета и прекривати засадима и зеленилом. Поседоваће и дренажне канале за одвод процедних вода.

- Током радова биће постављене и одговарајуће цеви за сакупљање гаса из тела депоније, како би се спречила могућност запаљења - објашњавају надлежни из Секретаријата за животу средину. - Затварање депоније подразумева прекривање одговарајућим непропусним материјалом, преко којег ће се садити зеленило.

Капацитет комбинованог постројења за прозводњу електричене енергије биће 340.000 тона отпада годишње, што се уклапа у систем рециклаже отпада, чије унапређење је у току. Надлежни из ЈКП "Градска чистоћа" истичу да је од 2014. године, када се почело са рециклирањем отпада у престоници, он увећан за 120 одсто. Широм града постављене су и канте за рециклирање, у којима грађани селектују отпад. Он се затим сакупља у један камион и одвози се у рециклажни погон у Вишњици где се прерађује.

Надлежни из чистоће објашњавају да није узалуд да грађани разврставају отпад иако се он на крају поново спаја, јер се у рециклажном погону додатно селектује како би се издвојио отпад који не може изнова да се рециклира. Попут убруса који је искоришћен или папира од масног бурека.

- Многобројни грађани рециклирају отпад и посредством "еко-кеса" у које заједно убацију папир, пластику и металну амбалажу, а коју ми касније разврставамо - објашњавају надлежни из ЈКП "Градска чистоћа". - Они грађани који сортирају отпад у својим домаћинствима добијају 20 одсто попуста на услугу одношења смећа.

во комунално предузеће намерава да у програм рециклирања укључи свих 146.000 индивидуалних домаћинстава у Београду. Због тога су у току прошле године плаве рециклажне канте поделили житељима Чукарице, а од почетка године подела је почела у Земуну.

ТРЕТМАН ГРАЂЕВИНСКОГ ШУТА

На депонији ће бити изграђено и рециклажно постројење за третман грађевинског отпада, чији капацитет ће бити минимум 100.000 тона годишње. Овде ће се довозити грађевински отпад са територије Београда, који у овом моменту нема одговорајући третман. Производ који настане третманом грађевинског отпада даље ће се користити као сировина у грађевинарству, између осталог и за изградњу путева.


МАЊЕ ЗАГАЂЕЊА

Санација постојеће депоније у Винчи обухвата и мере на смањењу постојећег загађења животне средине. Оне пре свега предвиђају затварање депоније, односно престанак депоновања комуналног отпада, затим дренирање и извлачење процедних вода које су се током вишедеценијског депоновања отпада сакупљале на том простору.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR